Barcelona disposa per primera vegada d’un acord per cuidar la salut mental a la feina. El document, que ha estat prèviament consensuat, l’han signat aquest dilluns l’Ajuntament de Barcelona, les patronals Foment del Treball i PIMEC i els sindicats CCOO i UGT. La iniciativa forma part del Pla de Salut Mental 2016-2022 i està oberta a l’adhesió de les empreses i organitzacions de la ciutat que s’hi vulguin apuntar. L’acord inclou 10 compromisos que han adquirit totes les parts i també 10 mesures específiques del consistori adreçades a les empreses i els ciutadans.

Un 15 % de la població patirà algun trastorn mental

S’estima que aproximadament un 15 % de la població pateix o patirà algun tipus de trastorn mental al llarg de la vida. Justament molts dels determinants relacionats amb la seva aparició i/o desenvolupament tenen a veure amb l’àmbit laboral. Entre els 10 compromisos que han adquirit les parts de hi ha el de millorar les condicions laborals com a element clau per poder tenir una bona salut mental. També sensibilitzar les plantilles i promoure que determinades persones pugui actuar com a referents de benestar emocional. A més, es vol promoure que les empreses coneguin els recursos de ciutat per a la promoció i cura de la salut mental. Les parts també es comprometen a combatre l’assetjament psicològic a la feina i a introduir a les empreses eines de detecció i prevenció de problemes de salut mental, entre d’altres.

A banda dels compromisos, l’Ajuntament també ha anunciat una desena de mesures com ara una campanya a favor de la sensibilització, crear un banc de recursos d’experiències i bones pràctiques o oferir una capacitació sobre primers auxilis en salut mental, entre d’altres. També es vol facilitar a les empreses la guia de recursos de ciutat sobre salut mental i treballar la promoció del benestar emocional a la plantilla municipal.

Premi Ignasi Fina 2021 al Grup Bon Preu

A banda de la signatura de l’acord, també s’ha lliurat la 15a edició del Premi de Salut Laboral Ignasi Fina 2021, centrat en mesures de resposta i adaptació a la pandèmia, al Departament de Persones del Grup Bon Preu pel seu projecte Protecció de les persones i garantia del servei. Entre les candidatures finalistes hi ha el Consorci Mar Parc de Salut de Barcelona amb el projecte Covid persistent en sanitaris: abordatge integral des del Servei de Salut Laboral, i Suara Serveis amb el projecte Som benestar.