Miquel Iceta és l'actual primer secretari i amb la seva candidatura vol revalidar el càrrec. Núria Parlon és la viceprimera secretària, i per tant, la número dos d'Iceta, que aspira a fer-se amb les regnes del partit. Es presenta com la renovació del partit i defensa que aquesta votació servirà per enfortir el PSC. A l'alcaldessa de Santa Coloma li juga a favor que és un dels valors a l'alça del partit, i que compta amb el suport de diversos alcaldes metropolitans. I, en contra, el fet que és la segona vegada que Parlon vol liderar els socialistes catalans. El primer intent va resultar fallit. Va ser el juny de 2014 quan va dimitir Pere Navarro. Ella va postular-se per al càrrec va acabar fent un pas enrere en veure l'oposició d'alguns membres del PSC. I va ser precisament Miquel Iceta, l'altre candidat, qui es va convertir en el primer secretari del PSC. Iceta té una llarga trajectòria dins els socialistes catalans i ha estat el portaveu del partit entre altres càrrecs destacats. També va ser el candidat a la presidència de la Generalitat a les darreres eleccions autonòmiques. És el candidat de l'aparell del PSC i entre els seus partidaris hi ha representants històrics com l'expresident José Montilla, l'exministre Josep Borrell o l'excaldessa de Santa Coloma Manuela de Madre. Tot i que amb les primàries serà la militància qui decideixi. L'altra incògnita serà com es resoldrà l'encaix del PSC dins el PSOE si finalment des de Madrid s'aposta per l'abstenció a la investidura, perquè els dos candidats són partidaris de dir "no" a Rajoy i trencar la disciplina de vot al Congrés si fos necessari.

Un total de 17.935 militants del PSC i de les juventuts socialistes, 2.600 d’aquests de la Federació de Barcelona, estan cridats a les urnes en una elecció que tots els analistes vaticinen que serà molt igualada. Una prova d’això és que els dos candidats han recollit el mateix nombre d’avals per presentar la candidatura.

Crida a la participació

Miquel Iceta ha estat força matiner a l’hora de votar, mitja hora després que obrissin les urnes a l’agrupació socialista de Sant Martí. El candidat a la reelecció ha fet una crida a la participació per aconseguir un líder sòlid, perquè “és el dia d’assegurar un PSC fort i unit”. Una fortalesa que considera imprescindible en un “context difícil”, tant en l’àmbit de la política catalana, com la espanyola, i per l’actual crisi del PSOE.”

L’altra candidata a primera secretària, l’alcaldessa de Santa Coloma, Núria Parlon, ha votat a la seva ciutat i ha demanat suports per fer un gir a l’esquerra i reconnectar amb els ciutadans. Parlon ha destacat que el partit ha de fer un esforç per recuperar el suport de la gent i sobretot dels joves menors de 35 anys, qui ha reconegut que “fa temps que ens han deixat de votar”.

Collboni no es posiciona

 

El president del Grup Municipal del PSC també ha participat en la jornada electoral, però no ha revelat el seu vot. El que sí que ha dit Jaume Collboni que tots dos candidats defensen el “no” a la investidura de Rajoy i que això és el més important. També ha valorat positivament les primàries com un exercici democràtic i de transparència.

El candidat de l’experiència

Miquel Iceta vol fer valdre l’experiència per repetir com a primer secretari. Té una llarga trajectòria de tres dècades dins els socialistes catalans i, entre altres responsabilitats, ha estat el portaveu del PSC. També va ser el candidat a la presidència de la Generalitat a les darreres eleccions autonòmiques. Va agafar les regnes de la formació fa dos anys en plena crisi després de la dimissió de Pere Navarro.

Entre el seus partidaris hi ha representants històrics del partit com l’exalcalde Jordi Hereu, l’expresident José Montilla, els exministres Celestino Corbacho i Josep Borrell. Aquest últim li ha donat suport explícit en la presentació de la candidatura. També s’ha posicionat a favor d’Iceta l’excaldessa de Santa Coloma Manuela de Madre.

El projecte de canvi

Per contra, Núria Parlon és la candidata de la renovació. L’alcaldessa de Santa Coloma, on a les darreres municipals va assolir la majoria absoluta, ha donat el pas definitiu per liderar la formació, després de l’intent fallit de fa dos anys. Entre els suports de Parlon hi ha la poderosa federació del Baix Llobregat i dels alcaldes de l’àrea metropolitana.

L’encaix dins el PSOE

Guanyi qui guanyi, els dos candidats coincideixen que el PSC ha de mantenir la negativa a fer Mariano Rajoy president, encara que això comporti trencar la disciplina de vot. Per això, la incògnita que no es resoldrà avui és quin serà l’encaix del PSC dins el PSOE si finalment a Madrid s’aposta per l’abstenció a la investidura.