Però si una paraula pot definir el plenari d’avui aquesta és la de balanç. Arribats a finals de mandat toca passar comptes, tant per part del govern com també de l’oposició, que avui coincideix en diverses iniciatives que busquen assenyalar punts febles del govern en els últims mesos de mandat. Només obrir el ple, es farà balanç del Programa d’Actuació Municipal, el PAM, el full de ruta que es va pactar l’any 2012 amb PSC i Esquerra. El govern municipal assegura que s’han complert en més d’un 90% dels objectius fixats, centrats, entre d’altres, en l’ocupació, l’habitatge i l’atenció social. Tot i això, en la presentació de l’informe, la setmana passada, va voler fugir de cap triomfalisme. Per l’oposició, en canvi, el balanç del PAM està ple d’incompliments que avui, amb tota probabilitat, s’encarregaran de remarcar-los.

També la part d’impuls i control al govern està plena d’iniciatives i preguntes amb un rerefons de balanç de mandat. Sense anar més lluny, el PP farà una pregunta directa a l’alcalde en què li demana quin balanç fa Xavier Trias del seu mandat. També el PSC, en una pregunta a l’alcalde, li consultarà per què es tanca el mandat sense haver aprovat definitivament un pla de protecció dels comerços emblemàtics. Encara amb un rerefons de balanç d’aquests quatre anys s’emmarca el prec que el PP farà al govern, en què li demana que s’ampliï la zona turística comercial, l’horari d’obertura i el nombre de festius. Iniciativa, en canvi, posarà l’èmfasi en la reforma de la Diagonal. Els ecosocialistes reclamaran al govern que solucioni els problemes de confort i accessibilitat que hi ha a l’avinguda arran de les obres. El prec que Esquerra farà a l’alcalde se centra en la lluita contra la pobresa energètica. Els republicans exigiran a l’alcalde que ampliï les mesures per fer-hi front i que busqui un acord amb les empreses subministradores.

Que aquest és l’últim ple ordinari del mandat es nota també  en la quantitat de punts que té l’ordre del dia, uns 50. Entre
aquests punts hi ha una llarga llista de plans urbanístics, entre d’altres, el que regula els habitatges i l’equipament que s’han de fer al solar de Germanetes, a l’Eixample. Però n’hi ha també molts més. A banda de la llarga llista de punts de l’àrea d’Hàbitat Urbà, avui se sotmeten a votació els comptes anuals de 2014 de les societats municipals i també es votarà el Pla de mobilitat urbana 2013-2018 de la ciutat de Barcelona.

Tornant a la part d’impuls i control al govern, el PSC preguntarà a l’executiu sobre les negociacions perquè la línia 10 del metro arribi als barris de la Marina i la Zona Franca. Iniciativa també demanarà al govern que compleixi el que es va votar i aprovar a la Comissió d’Economia de la setmana passada per tal que l’alcalde negociï amb la Generalitat que l’Ajuntament es quedi amb el 100% del que recapta Barcelona amb la taxa turística.