El ple municipal ordinari corresponent al mes de juliol, el darrer del curs polític, arriba carregat de continguts. Avui s’han d’aprovar definitivament diversos punts de pes que marcaran l’acció de govern en els propers mesos. D’una banda, es donaran els primers passos de la nova societat mixta que ha de gestionar 26 aparcaments del centre de la ciutat. L’empresa, que es dirà BAMSA, tindrà un 40% de capital públic i un 60% de privat.

Durant el plenari s’adjudicarà aquest últim percentatge a l’operador privat Saba Aparcamientos, que és qui ha fet l’oferta més elevada per gestionar la nova societat. En concret, va oferir 232 milions d’euros, que superen de llarg els 160 milions de preu inicial fixat per l’acord entre CiU i el PP. Amb els diners d’aquesta operació, el govern s’ha compromès a construir un miler de pisos socials. De fet, l’últim semestre d’aquest any està previst que s’iniciïn dues promocions d’habitatges. La nova societat mixta d’aparcaments té el suport al ple de CiU, el PP i Unitat per Barcelona. El PSC ha presentat un recurs contenciós administratiu per aturar-la.

L’altre punt destacat de l’ordre del dia és el Pla d’ampliació del Centre Comercial La Maquinista, que se sotmet a votació. El projecte ja va rebre el vistiplau a la Comissió d’Hàbitat Urbà de la setmana passada amb els vots a favor de CiU i el PP i els vots contraris de la resta de l’oposició. El pla preveu que amb les plusvàlues de l’ampliació de La Maquinista s’obtinguin diners per fer l’escola que porta el mateix nom. També està previst fer habitatges socials i de renda lliure, així com equipaments. El pla té el rebuig de diverses associacions veïnals i comercials de Sant Andreu, que ja la setmana passada van expressar en comissió la negativa a aquest projecte perquè consideren que afectarà el comerç de proximitat. Associacions de Comerciants de Barcelona i de Catalunya han fet també aquesta setmana un comunicat en la mateixa direcció. Precisament, Iniciativa presenta al ple una proposició perquè es convoqui una consulta ciutadana al districte de Sant Andreu sobre l’ampliació de La Maquinista. Els ecosocialistes consideren que la majoria política que ha pactat aquest projecte no es tradueix al territori.

El ple també ha de donar llum verda avui a la nova Ordenança de protecció, tinença i venda d’animals, que es va aprovar ja la setmana passada a la Comissió de Presidència amb els vots favorables del CiU i el PSC. La nova normativa estableix, entre d’altres, que els gossos han d’anar lligats per la ciutat, tot i que preveu una moratòria de 18 mesos fins que no s’adeqüïn espais concrets als barris on els animals puguin anar deslligats. També crea un carnet cívic perquè els amos puguin deixar els gossos deslligats en espais concrets.

La sessió d’avui del Consell Municipal designarà els nous membres del Consell d’Administració de la societat Informació i Comunicació de Barcelona (ICB), que gestiona BTV. El ple també sotmetrà a votació el Contracte programa de BTV i la ràdio pública, que garanteix el finançament d’aquests dos mitjans de comunicació públics per al període 2014-2017 i en defineix les funcions.

El debat sobiranista es farà un lloc al plenari. Unitat per Barcelona ha presentat una declaració institucional perquè l’Ajuntament doni suport a la ve baixa que l’ANC i Òmnium Cultural organitzaran l’11 de setembre a la ciutat. El text també defensa el compromís del consistori al dret a decidir. Per poder prosperar, necessita estar signada per quatre grups municipals. Segons fonts socialistes, el PSC volia esmenar part del text per poder-lo signar. Per tant, és d’esperar que prosperi. També en clau sobiranista, la coalició independentista farà un prec directe a l’alcalde en què li demanarà que l’Ajuntament pagui els seus tributs a l’Agència Tributària de Catalunya.

S’espera igualment un debat intens en la sessió de control al govern i, més concretament, en les preguntes de l’oposició a l’alcalde. El PP farà sortir novament al debat el conflicte de Can Vies. Els populars demanaran a Xavier Trias si el govern ha autoritzat obres i activitats a l’edifici amb la corresponent llicència. El PP també preguntarà al govern sobre l’informe de la Sindicatura de Comptes de Catalunya sobre el Fòrum de les Cultures, que concloïa que l’esdeveniment va costar 25 milions d’euros més del previst, 240 en total. El PP vol saber si el govern emprendrà algun tipus d’acció.

Iniciativa, també en el torn de preguntes a l’alcalde, li reclamarà que condemni els bombardejos de l’exèrcit d’Israel sobre Gaza, territori agermanat amb Barcelona. D’altra banda, el PSC farà un prec al govern perquè demani a la Generalitat els canvis legals necessaris perquè el 100% del que es recapta a Barcelona amb la taxa turística es destini íntegrament a l’Ajuntament. Ara el consistori en rep el 33%. Entre les proposicions que es faran, destaca la dels socialistes, que reclama que l’L10 del metro arribi als barris de la Marina el primer semestre de 2016.

El ple de juliol també aprovarà les medalles d’honor de Barcelona 2014, les que atorga directament el Consell Municipal i les proposades pels consells de districte. També s’atorgarà a títol pòstum la Medalla d’Or de la Ciutat a l’escriptor colombià Gabriel García Márquez, mort l’abril passat, que tenia estreta vinculació amb la ciutat.