L’Observatori de l’Habitatge assenyala que hi ha poca correspondència entre l’oferta i la demanda en els preus de lloguer. L’any 2017 la majoria de famílies que buscaven pis de lloguer situaven la forquilla entre els 600 i 800 euros mensuals, mentre que la majoria de l’oferta que hi ha està per sobre dels 1.000 euros. Trilla ha advertit que aquesta situació pot contribuir  que els propietaris no trobin demanda o bé que els demandants hagin de recórrer al relloguer d’habitacions, “i aquesta no hauria de ser la solució”.

Del 2014 al 2017, el preu del lloguer a Barcelona ha pujat un 28,7 %, mentre que el de l’obra nova s’ha incrementat un 19,7 % i el de segona mà un 43,1 %. Segons l’Observatori, l’any 2016 una família de lloguer tenia una despesa mensual mitjana de 824 euros, mentre que una llar amb hipoteca tenia una despesa mitjana al mes de 818 euros. L’informe assenyala que el percentatge de gent que canvia de casa i es queda a Barcelona ha passat del 77,6 % el 2013 al 73 % el 2016, una xifra que indica l’abast de l’expulsió de veïns.

Nou operador metropolità d’habitatge

L’Observatori tanca l’informe amb recomanacions als ajuntaments, a qui demana incrementar el parc d’habitatge social i obtenir pisos del parc edificat. Precisament, el Ple de l’Àrea Metropolitana (AMB) ha aprovat aquest dimarts la creació d’una nova societat per construir habitatge. La formen l’AMB i l’Ajuntament, però la intenció és buscar un soci privat per aportar capital, “amb un ànim de lucre limitat”, ha matisat l’alcaldessa, Ada Colau, que ha garantit el lideratge públic del nou operador.

La previsió inicial era construir 4.500 pisos socials a l’àrea metropolitana en sis anys, 1.500 dels quals a Barcelona. El vicepresident executiu de l’AMB, Antonio Balmón, ha detallat que en tenen 300 de llestos i 300 més en construcció. Des del PP, Alberto Fernández Díaz ha criticat que Colau vulgui municipalitzar serveis i, en canvi, promogui “la privatització de l’habitatge públic a l’àrea metropolitana”. Fernández Díaz ha assegurat que el nou operador metropolità no serà capaç de construir cap pis en aquest mandat tot i que formava part de l’acord de govern del 2015.

El grup metropolità de la CUP ha criticat també que el nou operador metropolità d’habitatge busqui el finançament provat per construir pisos socials. “On queden les polítiques reals d’esquerres?”, ha denunciat la regidora cupaire Eulàlia Reguant en un tuit.