La Comissió d’Economia ha aprovat de forma inicial el pressupost municipal per al 2018. La tramitació ha tirat endavant amb l’únic vot a favor de BComú. Els socialistes, fins ara socis de govern, han optat per l’abstenció en un discurs molt crític amb la ruptura del pacte. Les abstencions del PDeCAT, ERC i el regidor no adscrit han estat clau per donar llum verda a aquest primer tràmit. Cs i PP hi han votat en contra i han carregat contra les abstencions dels grups independentistes. La CUP també ha dit “no” perquè creu que, després del trencament amb el PSC, els comptes podrien haver fet un gir a l’esquerra.

En la votació hi ha hagut un empat a 11, que BComú ha trencat amb el vot de qualitat. El primer tinent d’alcalde, Gerardo Pisarello, ha agraït les abstencions que han fet possible la tramitació del pressupost del 2018, que permetrà “discutir amb més calma” amb tots els grups. La regidora Montserrat Ballarín (PSC) ha dit que la ruptura del govern dona llibertat als socialistes per no donar suport a uns comptes que no comparteixen del tot, malgrat fer-se quan ells governaven.

Ballarín ha criticat que BComú hagi canviat “la bandera de Barcelona per l’estelada”, en al·lusió a les abstencions del PDeCAT i ERC. Els dos grups s’han mostrat crítics amb els comptes, però han defensat l’abstenció pel compromís d’estabilitat al govern si els comuns trencaven amb el PSC. Sònia Recasens (PDeCAT) ha dit que la seva és “una abstenció tècnica” per parlar i que no és “un xec en blanc”. Alfred Bosch ha afegit que l’abstenció d?ERC no és tècnica sinó “cautelar”. “Parlem-ne i ja veurem”, ha afirmat. El regidor no adscrit, Gerard Ardanuy, ha justificat l’abstenció per poder millorar el pressupost.

El portaveu de Cs, Paco Sierra, ha acusat BComú d’arruïnar la ciutat i ha criticat les abstencions dels independentistes, a qui ha dit que “governen amb Ada Colau”. També des del PP, Xavier Mulleras ha carregat contra els vots del PDeCAT i ERC: “les seves abstencions són un sí a Ada Colau”. Mulleras ha dit que l’alcaldessa és “la protagonista de l’independentisme”. Des de la CUP, Maria Rovira ha reclamat la retirada dels comptes per “revertir algunes polítiques i encarar un nou rumb”.