JAUME COLLBONI, president de la Federació de Barcelona del PSC "La rebaixa de les tarifes del transport públic ha de ser tangible i ha d'anar a la butxaca dels barcelonins a 1 de gener de 2015." XAVIER TRIAS, alcalde de Barcelona "D'alguns títols crec que es pot estudiar, però de tots segur que no. A més, és fàcil que la gent ho noti poc i que els costos siguin immensos." Primer tràmit superat. Fa tres anys que el govern no aprovava de forma inicial un pressupost. I avui ho ha fet amb canvi de parella. Del PP de 2012 ha passat ara a dos nous socis: Esquerra i el PSC, que s'han abstingut en una votació ajustada. A la comissió hi ha hagut un empat entre els vots favorables de CiU i els contraris del PP i Iniciativa. L'abstenció de socialistes i Esquerra, però, ha facilitat que, malgrat l'empat, el vot de qualitat de l'alcalde hagi decantat el resultat cap al "sí". Ara bé, per mantenir aquestes posicions, tan PSC com els republicans buscaran que el govern accepti les seves condicions. JOAN TRULLÉN, regidor del PSC "Per tal de facilitar la discussió i el debat farem una abstenció que insisteixo no suposa ni una abstenció ni un vot afirmatiu a la votació definitiva." XAVIER MULLERAS, regidor del PP "Si vostè avala amb el seu vot aquest pressupost, defensi'l. Siguin coherents, no donin excuses per avalar aquest pressupost." JOAQUIM MESTRE, regidor d'ICV-EUiA "És un pressupost de gestió ordinària, com si a Barcelona no passés res, com si a Barcelona no hi haguéssin 100.000 persones aturades, com si a Barcelona no hi hagués un risc real de fractura de la cohesió social a molts barris de la ciutat." JORDI PORTABELLA, president del Grup Municipal d'ERC+Dcat+Rcat "Tenim moltes coses més per negociar, però avui el que fem és donar tràmit. I nosaltres no formem part d'aquells que diuen que no en volen ni sentir a parlar i, per tant, que la ciutat es quedi sense pressupostos. Per això ens abstenim." SÒNIA RECASENS, tinenta d'alcalde d'Economia, Empresa i Ocupació "No són unes negociacions fàcils, però en tot cas el que sí que els hi puc assegurar és que aquestes mesures i aquestes condicions que vostès posen no ens faran tirar un pas enrere a l'hora de poder treballar fins al final." Ara s'obre un termini d'exposició pública. El pressupost haurà de passar també pels districtes i sotmetre's a la votació definitiva al ple de desembre.

Aquest dijous el líder dels socialistes barcelonins, Jaume Collboni, ja havia anunciat la bona predisposició del seu grup a facilitar la tramitació dels comptes a Xavier Trias. La negociació entre CiU i PSC se centra sobretot en el terreny del preu del transport públic. Els socialistes volen una rebaixa dels títols del transport públic “que es noti a la butxaca dels barcelonins”. El mateix alcalde ha mostrat la bona predisposició per reajustar algunes tarifes, tot i que ha admès que petites variacions del preu poden tenir un gran impacte en el global del pressupost.
A la tarda en la Comissió d’Economia, Sònia Recasens ha fet una defensa de la proposta de pressupostos per a 2015, destacant que inclouen un increment de polítiques per fer front a les persones vulnerables, més recursos per generar ocupació i majors dotacions per al transport públic i els serveis educatius. La tinenta d’alcalde d’Economia, Empresa i Ocupació ha explicat que els pressupostos s’ajusten “a les grans prioritats que ens marquen els grups municipals.”

La responsable d’economia de l’Ajuntament ha dit que el pressupost fa un gran esforç d’increment de despesa corrent i ha destacat que destina 64,3 milions d’euros més a la inversió en serveis socials, un 13,3% més respecte a l’exercici anterior. D’aquesta partida, 10 milions es destinaran a l’educació, 10 a promoció econòmica i 30 a transport públic. Pel que fa al balanç final del mandat, Recasens ha dit que les despeses socials s’han incrementat en un 32% i la promoció econòmica ho ha fet en un 136%. Unes aportacions que s’han pogut fer, segons Recasens, gràcies a “una administració solvent”.

Recasens ha admès que amb aquesta proposta de pressupost “alguns grups no ho tindran fàcil per dir que no”. Ha reconegut que des de l’inici del mandat han tingut dificultats per aprovar els pressupostos i que la pròrroga pressupostària no és bona manera de governar. El govern s’ha mostrat disposat a negociar amb PSC i ERC; “per nosaltres no quedarà”, ha assegurat. Tot i això reconeix que les condicions dels grups no seran fàcils: “ni un pas enrere i seguirem treballant fins al final”.

Abstenció de PSC i ERC per seguir negociant

L’abstenció d’aquests dos grups ha estat la clau per poder tirar endavant el tràmit amb el vot de qualitat de l’alcalde. Aquest dijous Jaume Collboni ha explicat que no compartia el pressupost que ha presentat el govern perquè no era prou social. El polític socialista assegura que ha vist en el govern predisposició a parlar, però alerta que l’abstenció inicial no és definitiva si no obté resultats durant les negociacions. En el mateix sentit s’ha expressat el regidor Joan Trullén (PSC), que ha dit que el pressupost és fonamental i que “cal posar la solvència de la ciutat al servei dels barcelonins”.

Jordi Portabella (ERC+Dcat+Rcat) ha qualificat d’irresponsabilitat el fet d’oposar-se a una tramitació inicial dels comptes. “Es resol el desequilibri als barris sense pressupostos?”, ha dit Portabella, que ha acusat el PP i ICV-EUiA “de ser uns anarcosindicalistes de primera divisió”. El republicà ha reconegut que no són els seus pressupostos i que ERC els hauria fet diferents, però que es manté una negociació “discreta però ferma” en coses fonamentals. Portabella ha explicat algunes propostes acceptades pel govern, com l’increment de 8,5 milions d’euros en educació o 4,9 milions d’euros en infraestructures i la redacció d’un nou llibre blanc sobre les propietats que té l’Estat a Barcelona.

Vots negatius de PP i ICV-EUiA

Xavier Mulleras (PP) ha fet un atac frontal al PSC per haver-se abstingut en la tramitació inicial i ha qualificat els pressupostos de “francament decebedors”. Els populars consideren que els quatre anys de govern de Xavier Trias han estat “una oportunitat perduda”en diversos aspectes, com ara la reducció de la pressió fiscal, l’aprimament de l’Administració municipal o la qualitat de vida als barris. Els populars asseguren que hi ha una davallada en despeses bàsiques com la inversió de 15 milions d’euros menys en seguretat, 10 milions menys en educació i vuit milions menys en enllumenat. Mulleras ha criticat que la inversió baixi un 12% per ser el darrer dels quatre anys de mandat, i considera que”la ciutat no pot aturar-se perquè el 2015 hi hagi unes eleccions municipals”.

Diferent sentit d’oposició ha tingut ICV-EUiA. Joaquim Mestre ha criticat que els pressupostos que presenta el govern siguin de contenció “com si a la ciutat no hi passés res, amb més de 100.000 persones a l’atur”. Els ecosocialistes els veuen insuficients i sense ambició per fer front a la crisi que pateix la ciutat. Per ICV-EUiA, caldria incloure en els comptes un pla municipal d’ocupació per mirar de rebaixar la xifra de l’atur a Barcelona. ICV-EUiA ha proposat també 16 plans de xoc destinats als 16 barris amb menor renda per càpita de la ciutat que es concentren en bona part als districtes de Nou Barris i Sant Andreu. Mestre ha demanat que el consistori forci la seva capacitat d’endeutament fins al 50% perquè tenir diners al calaix “és un luxe que ara no ens podem permetre”, ha dit.