En menys de tres setmanes s'ha de votar el pressupost. Falten pocs dies, admet l'alcalde, que avui des de Barcelona FM s'ha mostrat optimista per arribar-hi amb èxit. Trias, però, ha matisat que l'entesa no serà fàcil perquè calen gestos de partits que no són al govern. Per això ha demanat discreció per teixir un acord fora dels focus mediàtics. XAVIER TRIAS, alcalde de Barcelona "Jo posaré tot el possible perquè acabi bé. Les negociacions no es poden fer per la ràdio. Crec que hi ha bones actituds, jo tinc bones vibracions, som a la recta final." L'acord es busca amb el PSC, amb qui avui hi ha hagut una encaixada de mans. La primera en públic de Trias i Jaume Collboni, i captada a BTV. El líder socialista segueix disposat a parlar dels comptes. JAUME COLLBONI, president de la Federació de Barcelona del PSC "Com a bona negociació que és sempre hi ha un punt de tensió negociadora, en el qual som en aquests moments. En la mesura de les nostres possibilitats, l'oposició ha de seure a parlar i dialogar." Una negociació a tres bandes, com s'esforça a reivindicar Esquerra, que també vol entrar en el joc. JORDI PORTABELLA, president del Grup Municipal d'ERC+Dcat+Rcat "Nosaltres també hi ha alguns aspectes del pressupost que creiem que han d'evolucionar i que també estan negociant. Estant les coses com estant, l'acord és a tres bandes." Qui no vol negociar són Iniciativa i el PP, que mantenen el "no" als comptes. ALBERTO FERNÁNDEZ DÍAZ, president del Grup Municipal del PP "El PP hem avançat el nostre rebuig als pressupostos perquè sincerament creiem que no són els que necessita Barcelona." RICARD GOMÀ, president del Grup Municipal d'ICV-EUiA "Nosaltres seguirem fent polítiques de rescat de les persones i dels barris però no farem mai de crossa per rescatar l'alcalde Trias en els últims pressupostos del mandat." Aquesta setmana la majoria de districtes han de votar el pressupost, un bon termòmetre per veure com avancen les negociacions.

El pressupost municipal s’haurà de votar de forma definitiva en el ple del 19 de desembre, després del primer vistiplau que en va fer la Comissió d’Economia el mes de novembre. L’alcalde ha admès a Barcelona FM que “tenim pocs dies”, però s’ha mostrat disposat a fer el possible per arribar a un acord que permeti tirar endavant els comptes. “Jo vull que acabi bé i posaré tot el possible perquè acabi bé”, ha dit Trias a l’emissora municipal. Ara bé, l’alcalde ha demanat discreció per teixir l’acord fora dels focus dels mitjans perquè l’entesa “no és fàcil; exigeix un grau de generositat per part de partits que no són al govern”.

En un debat a Barcelona FM, els líders municipals del PSC, Jaume Collboni, i d’ERC, Jordi Portabella, han reiterat la predisposició al diàleg per negociar els comptes. “És bo que una ciutat tingui pressupost”, ha dit Collboni, que ha afegit que s’està immers en “una tensió negociadora” amb el govern. També Portabella ha explicat que el seu grup vol “evolucionar” alguns aspectes del pressupost.“L’acord és a tres bandes”, s’ha afanyat a recordar el líder republicà a Barcelona FM, perquè l’abstenció d’ERC és també necessària per tirar endavant els comptes a més de la dels socialistes.

Qui manté l’oposició al pressupost de 2015 són el PP i ICV-EUiA. “No són els pressupostos que Barcelona necessita, baixen les inversions”, ha denunciat Alberto Fernández Díaz en el debat de Barcelona FM, en què ha retret al PSC que pretengui abstenir-se en la votació dels comptes, perquè creu que no és una posició neutral. Ricard Gomà, d’Iniciativa, ha apostat per ser “l’alternativa” i fer “polítiques de rescat de persones i barris”. “No farem mai de crossa per rescatar l’alcalde Trias en els últims pressupostos del mandat”, ha dit. Aquesta setmana, la majoria de districtes han de votar el pressupost en els plenaris corresponents. L’última paraula, però, la tindrà el ple del Consell Municipal.