El Port de Barcelona vol que l’Ajuntament emeti una resolució formal que detalli els arguments per oposar-se a la implantació d’una sucursal de l’Hermitage a la nova bocana. A finals de gener, el govern municipal va dir que no a aquest projecte basant-se en quatre informes externs que expressaven dubtes sobre el pla dels promotors des d’un punt de vista econòmic, cultural, urbanístic i de mobilitat.

L’Autoritat Portuària, però, sosté que els promotors de l’Hermitage han complert els requisits legals i que, si no es vol atorgar-los la concessió dels terrenys de la nova bocana, cal un escrit jurídic que ho argumenti. Aquesta és la visió que el port va explicar dijous passat en una reunió amb representants de tots els grups municipals —també els dos del govern— per abordar el futur de l’Hermitage.

Fonts municipals han explicat a betevé que l’Ajuntament preveu fer arribar properament un informe al port que recollirà la no conformitat amb el projecte. Els terrenys a la nova bocana on s’ha projectat l’Hermitage són competència del port. Ara bé, en l’última modificació del pla especial que regula aquest àmbit, es va posar com a clàusula que era necessari el vistiplau del consistori per tramitar qualsevol concessió.

Museu Hermitage Barcelona

Colau: “No ho veiem clar ni viable”

L’alcaldessa, Ada Colau, ha reiterat aquest dilluns el rebuig a l’Hermitage a la nova bocana. “No veiem que un projecte privat es faci en aquest espai fràgil, vulnerable i sobresaturat”, ha dit Colau en una entrevista a Catalunya Ràdio. L’alcaldessa ha alertat que el projecte tenia més metres quadrats d’ús comercial que no museístic i ha recordat que altres sucursals han fracassat i han acabat demanant un rescat públic. “Una iniciativa privada s’ha d’espavilar per si mateixa”, ha sentenciat.

Des de JxC, Elsa Artadi ha criticat que el govern rebutgés el museu per motius ideològics. Després de conèixer els detalls que va explicar el port als grups, s’ha preguntat “quina excusa trobarà el govern per bloquejar una iniciativa privada que no requereix fons públics”. Josep Bou (PP) ha reclamat que l’Hermitage “no s’escapi de Barcelona” i Paco Sierra (Cs) ha demanat trobar una altra ubicació fora del port.