Podem ha estat l’última de les cinc formacions implicades en la formació de la candidatura de Guanyem Barcelona a ratificar per part de les seves bases l’acord de confluència. Ho ha fet mitjançant un dels seus referèndums interns que, habitualment, duen a terme a través del web consultasciudadanas.podemos.info. Entre dilluns i dimarts d’aquesta setmana, 1.564 inscrits a Podem van donar el sí i 150 van votar que no. El secretari general de Podem a Barcelona, Marc Bertomeu, ha reconegut que el volum de participació, respecte a un total d’11.000 inscrits, ha estat baix, i ho ha atribuït al poc temps amb què s’ha organitzat aquest procés i al fet que molts dels inscrits fa mesos a la nova formació no han adquirit l’hàbit de participar-hi. En tot cas, la gran majoria d’activistes de Podem estan d’acord a confluir amb Guanyem, segons ha pogut copsar Bertomeu també a les assemblees de la formació.

Després d’un llarg procés de negociació, el preacord entre Podem, ICV, EUiA, Procés Constituent i la plataforma Guanyem per tirar endavant la candidatura conjunta a les eleccions municipals del proper 24 de maig va arribar el 20 de gener passat. Aquella mateixa setmana, Procés Constituent ho va ratificar en una assemblea en què el 80% dels assistents hi van donar suport. ICV i EUiA van fer consultes internes la setmana passada: el 89% i el 94,5% dels militants, respectivament, hi van votar a favor.

Finalment, un cop ratificat per totes aquestes formacions, Guanyem Barcelona té previst presentar l’acord de confluència en una roda de premsa dimarts vinent. Segons es va anunciar en el seu moment, la plataforma celebrarà primàries obertes per candidatures en bloc entre el 23 de febrer i el 2 de març, amb una proposta per part de Guanyem, que encapçalarà Ada Colau. La mesa de coordinació de la candidatura queda formada per tres representants de Podem, tres de Procés Constituent, tres d’ICV i un d’EUiA.