Nou regidors en comptes d'11. És la fotografia del banc del PSC en el debat sobiranista. La consulta ha agitat un grup que per tercer cop aquest any veu com el seu líder, Jordi Martí, es desmarca de la resta. Avui ho ha fet amb una altra regidora. NO han volgut ser al ple mentre els altres socialistes, amb el PP, han girat l'esquena a la consulta, defensada aferrissadament per CiU, Iniciativa i Esquerra. GABRIEL COLOMÉ, regidor del PSC "Ens demanen que donem suport a una consulta, no referèndum, que no se sap si se celebrarà. Tothom sap que no hi haurà consulta." JORDI PORTABELLA, president del Grup Municipal d'ERC+Dcat+Rcat "Que no veuen que la Constitució sempre perdrà en front de la democràcia? Que no veuen que només votant s'és demòcrata?" ISABEL RIBAS, regidora d'ICV-EUiA "La consulta i la pregunta que es proposen permeten que pugui votar un independentista com el senyor Portabella o una federalista com jo mateixa, inclús a partidaris de l''status quo' o la recentralització." ALBERTO FERNÁNDEZ DÍAZ, president del Grup Municipal del PP "Sí a Catalunya, i sí a Espanya. És el 'no' del PP que és el 'no' a aquesta proposta a una consulta que és clarament il·legal." XAVIER TRIAS, alcalde de Barcelona "Sí que serà legal. I jo posaré els mitjans perquè es pugui fer una consulta legal. Diu: 'És que no els hi deixarem fer des de Madrid'. Doncs si no ens la deixen fer haurem de fer altres coses." Martí ha dit que no li plau fer el que ha fet. Diu, però, que és necessari amb un PSC que creu que ha presentat una alternativa que no és creïble entre la independència i l'unionisme. JORDI MARTÍ, president del Grup Municipal del PSC "I és una sensació que em sembla que és compartida per molts companys i companyes del meu partit que no es veuen representats en les decisions que actualment la direcció ha estat prenent." Malgrat haver trencat de nou la disciplina de grup, Jordi Martí espera i està convençut que no se l'expulsarà del PSC. Diu que al partit NO hi sobra ningú, ni els que avui són crítics ni els que en formen la direcció.

Durant la discussió de la proposta d’UxB, el president del Grup Municipal del PSC, Jordi Martí, i la regidora Montserrat Sánchez han abandonat el saló de plens. Ho han fet per evitar posicionar-se en contra de la consulta. Martí ha explicat que ha hagut de tornar a fer una cosa que no li agrada gens, com és la de trencar amb la disciplina del vot. Ha assegurat que “hi ha molts companys de partit que no es veuen representats amb les decisions que pren la direcció” i creu que el PSC no s’hauria de situar en l’eix unionista i centralitzador que representen el PP i Ciutadans.

Unitat per Barcelona (ERC+Rcat+Dcat) havia presentat una proposició de suport a la consulta del 9 de novembre de 2014. L’encarregat de defensar-la ha estat Jordi Portabella, que ha demanat el vot favorable perquè sota el seu punt de vista es tracta “d’una proposta que els demòcrates voten que sí”. Portabella ha dit que les discrepàncies entre Catalunya i Espanya s’han de dirimir a les urnes. “És una manera d’actuar profundament arrelada al nostre país que tothom pugui dir com ha de ser la relació política entre Catalunya i Espanya”, ha dit.

El PSC i el PP, en contra

En absència de Jordi Martí, l’encarregat d’anunciar el sentit del vot ha estat el regidor Gabriel Colomé (PSC), que ha criticat la proposició d’Unitat per Barcelona. Ha dit que el plenari de l’Ajuntament de Barcelona no és el lloc per fer la proposta i li ha recomanat que la torni a presentar quan sàpiga segur que el referèndum es pot celebrar. “La pregunta de l’enquesta -dita consulta- és un error polític”. Colomé ha dit que hi ha tres blocs, “unionistes, secessionistes i federalistes”, i el PSC va en aquest darrer grup. El regidor del PSC ha dit que la consulta no es farà. “No ho dic jo, ho diu l’Oriol Junqueras”, ha reblat.

El PP també s’ha afegit al bloc del “no”. Alberto Fernández Díaz (PP) ha dit que la proposta d’Esquerra era una trampa. Segons ell, l’única pregunta que caldria fer és com Barcelona i Catalunya surten de la crisi amb Espanya. “Ni Espanya és metròpoli ni Catalunya és una colònia de ningú”, ha assegurat. Fernández Díaz ha demanat prioritzar la lluita contra la crisi i les polítiques socials per sobre de la consulta. Pel PP “sentir-nos catalans és la millor forma de sentir-nos espanyols”, i ha acabat amb un “sí a Catalunya i sí a Espanya”.

ICV-EUiA i CiU, a favor

Isabel Ribas (ICV-EUiA) ha defensat el vot afirmatiu del seu grup a la proposta. Ha dit que la pregunta pot recollir moltes sensibilitats, “des d’un independentista com Jordi Portabella fins a una federalista com jo mateixa”. Ribas creu que “el poble català ha de dir-hi la seva i defensar la democràcia.” Per la seva banda Joaquim Forn (CiU) també ha sumat els vots del seu grup a la proposta. Ha qualificat la consulta com una oportunitat de refermar el compromís dels catalans amb les urnes i la democràcia. “Catalunya té al seu costat una capital que treballarà constructivament.” Forn ha dit que el poble de Catalunya vol ser el 2014 el protagonista de la seva història i assegura que la capital farà pedagogia aquí i a fora. “Qui té por de votar? El que fa autèntica por és seguir com ara”, ha dit.