El Ple ha donat llum verda, ara sí, a la multiconsulta, tot i que la votació no es podrà fer fins al proper mandat. La majoria de grups han acceptat el recurs de reposició que s’ha presentat per invalidar la votació de l’abril en què es va tombar la multiconsulta. Alhora, s’han aprovat les dues preguntes provinents d’iniciatives ciutadanes: sobre la gestió pública de l’aigua i sobre el canvi de nom de la plaça d’Antonio López.

En una votació nominal, els regidors de BComú, ERC, la CUP i Joan Josep Puigcorbé han expressat el vot a favor, mentre que els del PDeCAT, el PSC i Gerard Ardanuy (Demòcrates) s’han abstingut. Per la seva banda, Cs i PP hi han votat en contra. El reglament de Participació no permet que hi hagi multiconsulta sis mesos abans de les eleccions municipals, per això, l’encàrrec del Ple l’haurà de tirar endavant el govern que hi hagi a partir del juny del 2019.

“La mesura arriba tard, però arriba”, ha sentenciat l’alcaldessa, Ada Colau, al final del debat. Colau ha assegurat que amb la multiconsulta “la democràcia s’obre a la ciutat”, i ha acusat Agbar de voler aturar la votació amb diversos recursos. L’alcaldessa ha dit que aquesta votació i la reserva del 30 % per a habitatge protegit que es va votar en el ple de setembre “marquen un abans i un després” a la ciutat.

Raimond Blasi (PDeCAT) ha dit que queda constatat “el fracàs de Colau” perquè no hi haurà multiconsulta en aquest mandat, i ha afegit que espera que en el proper no governi. Des d’ERC, Trini Capdevila s’ha refermat en el vot a favor que ja van expressar a l’abril, però ha lamentat que la multiconsulta quedi congelada fins al proper mandat.

La portaveu socialista Carmen Andrés ha recordat que Colau duia en el programa municipalitzar l’aigua i ha acusat l’alcaldessa d'”amagar-se darrere una consulta” per no complir la promesa. Maria Rovira (CUP) ha assumit “l’error” del vot en contra que van fer a l’abril, que han canviat pel vot a favor, i ha demanat al govern seguir treballant per la gestió pública de l’aigua.

Pel que fa als grups que hi han votat en contra, Carina Mejías (Cs) ha dit que l’Ajuntament no té competències en la gestió de l’aigua sinó l’Àrea Metropolitana. Des del PP, Alberto Fernández Díaz ha denunciat que la multiconsulta no compleix els requisits legals i que la votació del Ple no té seguretat jurídica.

Les entitats celebren la votació

Representants de les entitats que van recollir signatures per la multiconsulta (Aigua És Vida, FAVB…) han seguit el debat des de la tribuna del públic. “Avui ha guanyat la democràcia”, ha sentenciat la presidenta de la FAVB, Ana Menéndez, que ha agraït que alguns partits hagin canviat el vot. Les entitats han instat els grups a seguir treballant perquè la multiconsulta es faci “al més aviat possible” en el proper mandat.