Plenari Ajuntament Octubre 2018

El Pla clima, un full de ruta fins al 2030

L’Ajuntament ha presentat el Pla clima 2018-2030, amb l’objectiu final d’aconseguir una ciutat neutra de carboni el 2050. El pla, reconegut com el millor de tots els presentats per les grans ciutats europees que s’hi han adherit, consta de 242 mesures per reduir les emissions en un 45 % abans del 2030

Impuls del vot de les persones estrangeres residents a Barcelona

El tinent d’alcalde Jaume Asens ha presentat una mesura de govern anomenada La meva ciutat, el meu vot, una eina que té l’objectiu de garantir el dret a vot de les persones estrangeres que viuen a Barcelona. En aquest sentit, l’objectiu és augmentar la inscripció al cens electoral d’aquest col·lectiu de cara a les eleccions municipals. Per aconseguir-ho, Asens ha anunciat que es crearà una pàgina web en què s’explicarà el procediment d’inscripció al cens electoral en diferents idiomes i mitjançant vídeos i tríptics.

Barcelona és una de les primeres ciutats a posar en pràctica aquest pla, segons ha explicat Asens. Per això, té el suport de la Unió Europea i si els resultats són satisfactoris, s’obrirà la porta a implementar-ho a altres ciutats europees.

Protesta contra la dissolució dels antidisturbis 

Un grup de representants sindicals del CSIF de la Guàrdia Urbana ha irromput al ple amb pancartes contra el desmantellament de la unitat antidisturbis, que el govern municipal està negociant amb els sindicats. L’alcaldessa, Ada Colau, els ha demanat que fessin la protesta asseguts per facilitar que la resta del públic pogués seguir la sessió amb normalitat, com marca la normativa. L’advertiment a l’ordre de Colau als sindicats de la Guàrdia Urbana s’ha produït en diverses ocasions. El regidor de Ciutadans, Paco Sierra, ha ironitzat sobre aquest fet. “Per fi dona vostè una ordre a la Guàrdia Urbana”, ha dit entre les riallades dels regidors i la mateixa alcaldessa.

Més tard, en la part d’impuls i control del plenari, s’ha aprovat una proposició del PDeCAT per mantenir la Unitat de Suport Policial de la Guàrdia Urbana, més coneguda com a antiavalots, amb el vot favorable de tots els grups excepte de Barcelona en Comú i la CUP.

Jorge Wagensberg, Medalla d’Or al Mèrit Científic

El Plenari ha aprovat atorgar la Medalla d’Or al Mèrit Científic, a títol pòstum, al divulgador científic i museògraf barceloní Jorge Wagensberg. L’Ajuntament li concedeix aquesta distinció “per la seva trajectòria dedicada a la ciència del més alt nivell, erudita i popular al mateix temps, i pel diàleg permanent que va establir amb disciplines com la literatura o l’art”. El PDeCAT, Cs i el PP han aprofitat les intervencions per demanar que el darrer gran projecte de Wagensberg, el museu Hermitage, es pugui fer una realitat.

L’Ajuntament va aprovar el mes de març un prec del PDeCAT en què s’instava el consistori a fer efectiva aquesta distinció. Wagensberg va morir el mateix mes de març a l’edat de 69 anys.

Jorge Wagensberg

Les dues preguntes de la multiconsulta, blindades

El Ple ha donat llum verda a les dues preguntes presentades per iniciatives ciutadanes que formen part de la multiconsulta, que fan referència a la gestió pública de l’aigua i al canvi de nom de la plaça d’Antonio López. La votació s’ha fet de manera nominal i hi han votat a favor BComú, ERC, la CUP i Joan Josep Puigcorbé. El PSC i Gerard Ardanuy (Demòcrates) s’han abstingut mentre que Cs i PP hi han votat en contra.

Amb aquest resultat, s’ha estimat el recurs de reposició de la multiconsulta, després que en el plenari de l’abril s’hi votés en contraTot i el resultat positiu, la multiconsulta se celebrarà en el mandat següent perquè no hi ha temps material per fer-la en aquest.

Llum verda a la nova contracta de neteja (2019-2027)

El Plenari Municipal ha donat llum verda a la nova contracta de la neteja 2019-2027 amb el suport del PDeCAT, ERC, el PSC i el regidor no adscrit, Gerard Ardanuy. Segons la tinenta d’alcalde d’Ecologia, Janet Sanz, és “la millor contracta de neteja que ha tingut mai la ciutat de Barcelona”. El regidor d’Esquerra Jordi Coronas ha qüestionat aquest punt perquè arriba una dècada després de l’anterior, i segons el regidor del PSC Daniel Mòdol “és històric perquè no havia anat mai tan tard”.

La nova contracta de la neteja té un import de més de 2.400 milions d’euros i permet ampliar la plantilla en 225 persones més. L’Ajuntament assegura que permetrà fer un “gran salt” en el reciclatge dels residus per complir l’objectiu del 60 % que marca la UE per al 2025, alhora que garanteix un servei més transparent i amb més control públic “per evitar fraus com els que s’han produït els últims anys”, ha dit Sanz.

Conveni per delegar a l’Ajuntament la gestió del Port Olímpic

L’Ajuntament ha aprovat per unanimitat la proposta d’establir un conveni amb el govern de la Generalitat que atorgui al consistori la gestió del Port Olímpic. La tinenta d’alcalde d’Urbanisme, Janet Sanz, ha destacat que la voluntat és recuperar-ne i millorar-ne els espais públics i la infraestructura portuària, protegir-ne la restauració i eliminar-ne l’oci nocturn. Tot plegat, per “reimpulsar el port”, ha assegurat Sanz.

Tots els grups han coincidit en la necessitat de potenciar la vessant esportiva del Port Olímpic i reduir-ne l’oci nocturn. Per aconseguir-ho, han acordat que es traçarà un pla director en una comissió de seguiment.

El Ple reprova Gala Pin per l’aplicació de l’ordenança de terrasses

L’Ajuntament ha aprovat la proposició de Ciutadans sobre l’ordenança de terrasses que insta el govern municipal a aplicar la nova normativa “de manera proporcionada”. A més, amb els vots favorables del PDeCAT, Cs, el PSC i el PP, el Plenari ha reprovat l’actuació de la regidora del districte de Ciutat Vella, Gala Pin, per les seves actuacions “arbitràries en contra de les terrasses”. BComú i la CUP hi han votat en contra mentre que ERC, Ardanuy i Puigcorbé s’hi han abstingut.

Acord perquè es mantingui la plantilla de visualitzadors

Unanimitat de tots els partits perquè es mantingui la plantilla de visualitzadors de pisos turístics il·legals. La proposició d’ERC reclama que el consistori garanteixi els llocs de feina de les 40 persones que es dediquen a aquesta activitat. També l’equip de govern hi ha donat suport i ha dit que farà tot el possible per garantir que aquestes persones puguin continuar treballant.

S’avaluarà posar 1 d’octubre a un espai públic de la ciutat

El govern municipal ha acceptat un prec d’ERC per elevar a la Ponència del Nomenclàtor dels carrers de Barcelona la proposta de posar el nom d’U d’Octubre a un espai públic de la ciutat. L’alcaldessa, Ada Colau, que ha dit que “fa un any es va descartar perquè era molt recent”, però que ara s’ha consolidat com una “data històrica”.

S’accelera la compra de trens per substituir els metros amb amiant

L’alcaldessa també ha anunciat que TMB ha accelerat la compra de 42 trens per substituir els vagons de metro en què s’ha trobat amiant. Colau ha dit que, un cop detectat aquest material tant a les instal·lacions del metro com a 38 vagons, es prendran mesures immediates. Tot i això, ha remarcat que “no s’ha detectat amiant en contacte amb usuaris ni amb treballadors del metro, on s’ha trobat és en llocs que estan aïllats”.

L’Ajuntament denuncia els pisos rusc a Consum

El govern municipal ha anunciat que ha presentat una denúncia a l’Agència Catalana de Consum pels pisos rusc. En concret, la tinenta d’alcalde d’Urbanisme, Janet Sanz, ha explicat que ho han fet per la “informació falsa que s’està tramitant”. En resposta a una pregunta de la CUP, Sanz ha reiterat que els pisos rusc “són il·legals i, per tant, no tenen cabuda a la nostra ciutat”. A més, ha assegurat que “serem absolutament contundents”.

L’empresa promotora va desobeir l’ordre de precintament decretat per l’Ajuntament assegurant que havia sol·licitat el permís d’obres majors. Tot i això, el consistori assegura que no hi ha cap llicència en tramitació.

El Ple reprova el rei

El Ple de l’Ajuntament ha acordat una declaració institucional per reprovar el rei, Felip VI. L’han signada BComú, el PDeCAT, ERC i els regidors Gerard Ardanuy (Demòcrates) i Joan Josep Puigcorbé.

Durant la lectura de les declaracions institucionals, el grup municipal de Ciutadans ha sortit del saló de plens perquè consideren que els textos acordats no són competència municipal. Han qualificat tant la reprovació del rei, com el text en què es demana la llibertat dels independentistes en presó preventiva, d’”inacceptables”.