Escolta aquesta notícia

La crisi pel caos a Rodalies ha centrat el ple de l’Ajuntament del mes de març. Els grups han acordat que l’Ajuntament lideri la crítica a Rodalies i exigeixi al govern de l’Estat el traspàs íntegre d’aquest servei. S’ha fet després que el Parlament de Catalunya hagi celebrat dues sessions monogràfiques sobre la qüestió.

Solars cedits a l’Incasòl, llum verda al CAP Gòtic i eixos verds al 22@

En la part decisòria, el ple ha aprovat la cessió de solars municipals a l’Incasòl, que depèn de la Generalitat, perquè hi construeixi 582 habitatges de protecció oficial i lloguer assequible als districtes de Sants-Montjuïc i Sant Martí. Ha rebut el suport de tots els grups, que celebren el compromís de la Generalitat en la construcció d’habitatge a Barcelona, mentre que els comuns s’han abstingut. Critiquen que la cessió s’hagi fet a l’Incasòl, a qui acusen de gran lentitud en la construcció.

També tira endavant el pla per regular els eixos verds al 22@, amb “un catàleg flexible de solucions”, segons la tinenta d’alcaldia Laia Bonet. La mesura ha rebut el suport del govern, Junts, ERC i PP, que han recordat que altres projectes al districte esperen que s’aprovi aquest pla per poder activar-se. Els comuns critiquen que “ja no es garanteix els carrers segurs, i es posa fi als girs obligats”. “Ni interiors d’illa ni eixos verds com caldria”, ha lamentat la regidora Gemma Tarafa.

El pla especial urbanístic que ha de permetre instal·lar el nou CAP Gòtic a l’actual edifici que és seu de l’àrea de Presidència i Seguretat, a més de Serveis Jurídics de l’Ajuntament ha rebut la llum verda definitiva. Es tracta d’una reivindicació veïnal històrica que es van tancar amb un conveni amb el CatSalut. El govern ho considera estratègic per Ciutat Vella i té una inversió de 10,6 milions d’euros.

Acord per exigir el compliment dels compromisos de Rodalies

Els grups municipals ha debatut sobre el caos de Rodalies a instàncies de JuntsBComú i el PP. Les proposicions dels dos primers grups per millorar la situació ferroviària, amb contingut de declaració institucional, s’han aprovat. Totes dues demanen a l’alcalde de Barcelona, Jaume Collboni, que lideri la petició municipal.

Jordi Martí Galbis, de Junts, ha fet un retrat de “l’infrafinançament greu i crònic de Rodalies, que afecta els barcelonins i el país”, i ha apuntat que la nota que els usuaris posen a aquet servei és d’un 3,7, mentre que FGC obté un 7,7. El text ha rebut el suport de tots els grups, a excepció de PP i Vox, que hi han votat en contra.

Barcelona en Comú ha reclamat que “d’una vegada per totes Rodalies vagi per davant d’altres projectes, com el de l’ampliació de l’aeroport del Prat”. La presidenta del grup, Janet Sanz, ha criticat la creació d’una comissió de treball sobre l’aeroport per part de l’alcalde, i “en canvi no ha fet res per al transport de la classe treballadora”. Ha rebut el suport de tots els grups, menys Vox. El PP ha destacat que li ha donat suport perquè no esmentava el traspàs de competències i Junts ho ha fet perquè tampoc s’hi esmentava res de l’ampliació de l’aeroport.

La proposició del PP ha rebut el vot contrari de tots els grups, a excepció de Vox, s’hi ha abstingut. En el debat han retret al PP haver sigut els responsables de l’infrafinançament. La proposició de Vox, que demanava manifestar-se en contra que Catalunya passi a tenir les competències de control de fronteres, només ha rebut el suport del PP i no ha prosperat.

La taxa turística serà per a projectes ciutadans

ERC ha reclamat que cal que una part de la taxa turística es destini directament a projectes ciutadans, i per això vol la creació d’un Fons per al Retorn del Turisme on vagi a parar la recaptació d’aquest recàrrec. La presidenta del grup, Elisenda Alamany, ha defensat que aquests ingressos “no poden anar a qualsevol cosa, han d’anar a actuacions concretes per millorar la vida dels veïns“. Per part del govern, Jordi Valls ha defensat la finalitat que té actualment la taxa perquè “ja és el que actualment estem fent” tot i que ha advertit que no es pot crear un fons específic per a aquest assumpte. Ha rebut el suport de tots els grups, i el vot contrari de PP i Vox.

Afectacions a les obres del túnel de la Rovira

Junts ha demanat al govern habilitar doble sentit de circulació mentre durin els treballs que s’hi estan fent. Una petició que també ha fet el PP. Bonet ha respost que aquesta opció s’ha descartat d’entrada perquè “no garanteix les condicions de seguretat necessàries”. Ha recordat que es tracta d’obres necessàries per actualitzar un túnel de més de 50 anys. Junts li retret el col·lapse de trànsit que generen i reclama espaiar els treballs al calendari.

Aportacions al The District i la F1

En aquest ple s’ha tornat a veure les friccions entre el govern i els comuns. Janet Sanz ha demanat a l’alcalde retirar la subvenció de 250.000 euros a la fira The District, i prop de 2 milions d’euros a la Fórmula 1. I li ha etzibat que no és una política progressista. Collboni li ha respost que no abandonarà l’aportació a la fira. “Vostè no dirà què és ser un alcalde progressista o no”, li retret l’alcalde, i ha assegurat que “els fons d’inversió són necessaris perquè la ciutat avanci, com ara amb la construcció d’oficines.” Pel que fa la F1, ha apuntat ha recuperat l’aportació que es feia el 2018.

El síndic presenta l’informe anual

La sessió ha arrencat amb l’informe anual del síndic, que ha presentat propostes de millora a la ciutat, entre les quals hi ha l’atenció a les víctimes de violències sexuals, sobretot en els casos patits durant la infància i ja prescrits. També demana solucions per als alumnes que estudien en barracons temporals i valora protegir els patis escolars davant les queixes del soroll dels infants. Reclama a l’Ajuntament agilitzar l’empadronament dels qui viuen a Barcelona, sigui quina sigui la seva situació d’habitatge, per tal de tenir accés a l’educació i la salut pública, i afegeix millorar l’accés a les prestacions socials.

Considera que el consistori ha d’elaborar un codi de bones pràctiques per a la instal·lació i retirada de cablejat a les façanes. Finalment, reivindica el dret a tenir allotjaments temporals d’urgència sense separació de nuclis familiars ni lluny de la xarxa de suport, i critica que la gestió la faci una empresa turística.

ERC, prec per les escoles bressol

Des del grup d’Esquerra han tornat a insistir en demanar al govern municipal quina és l’estratègia per garantir l’accés a les escoles bressol públiques i quan començarà a aplicar-se. El regidor Lluís Rabell ha explicat que les línies de treball impulsar el creixement d’algunes bressol a Sant Andreu, Nou Barris o la Sagrada Família. També ha destacat que s’està treballant en els nous projectes a la Marina del Prat Vermell, la del carrer Sant Bartomeu al Raval o la dels carrers de Marroc i Puigcerdà a Sant Martí.

Una altra línia del full de ruta és la reconfiguració de grups segons demanda i l’impuls al reglament d’integració de llars privades a la xarxa d’escoles bressol. Rabell ha assenyalat que “si tot va bé, ja es podria tenir vigent a la tardor, a l’octubre novembre“.

Els grups han acabat el ple del març amb la lectura de quatre declaracions institucionals. Una proposada pel PSC per condemnar la prohibició de manifestacions LGTBI a Hongria. L’han signat tots els grups excepte VOX que ha retret al govern municipal que s’han descuidat la Q, cosa que, diuen, “denota que realment el tema no els importa, o els importa només en alguns països”.

Vox també ha estat l’únic que s’ha oposat a la declaració institucional per destinar recursos per avançar en la discriminació racial i les desigualtats, impulsada per BComú. També s’ha aprovat una proposta d’ERC per la defensa i promoció del català a la qual no han donat suport els grups de PP i Vox. Finalment, la proposta de Junts en referència augmentar el suport i l’enviament de recursos a Ucraïna ha estat recolzada pels tots els grups municipals.

Comparteix a: