L’alcaldessa, Ada Colau, s’ha salvat d’una reprovació al ple de l’Ajuntament de Barcelona per les botellades i aldarulls que hi va haver per la Mercè. L’abstenció de Ciutadans, el PP i Barcelona pel Canvi ha fet fracassar la reprovació a l’alcaldessa i tres tinents d’alcalde que havien plantejat ERC i Junts. Els dos socis de govern (BComú i PSC) hi han votat en contra i han deixat la votació en 15 vots a favor i 18 en contra en un ple extraordinari.

El debat s’ha acabat girant contra els independentistes, a qui els grups que s’han abstingut han recriminat que també tenen responsabilitats dels fets perquè governen a la Generalitat. En un torn final, l’alcaldessa ha dit que “la ciutadania està cansada de lluites partidistes” i ha fet un oferiment a treballar per resoldre “un tema complex” com ho són les botellades, que, ha afegit, passa a moltes altres ciutats.

regidors al Saló de Cent

“Barcelona se’ls escapa de les mans”

Des d’ERC, el portaveu, Jordi Coronas, ha assegurat que el dispositiu policial de la Mercè “dissenyat pel govern municipal” va fracassar i ha recriminat a Colau que centrifugués les culpes. “Barcelona se’ls escapa de les mans”, ha etzibat. La líder de Junts, Elsa Artadi, ha dit que l’alcaldessa ha dimitit de les seves funcions i li ha demanat responsabilitats pel que va passar durant dues nits d’aldarulls: “Si no volen assumir responsabilitats, marxin”.

Retrets dels comuns a ERC

El tinent d’alcalde de Cultura, Jordi Martí, ha retret a ERC i Junts el sentit de la reprovació: “Erosionar i culpar el govern és politiqueria”. Martí ha dit que no li ha sorprès el to de Junts, a qui veu com “l’oposició a Barcelona i al govern de la Generalitat”, i ha lamentat que Esquerra hagi donat suport a la reprovació. Al seu torn, el tinent d’alcalde de Seguretat, Albert Batlle, ha dit que els botellots no es resoldran en quatre dies i ha reclamat “unitat política i institucional”. Batlle ha defensat novament la convocatòria d’una taula ciutadana per abordar el fenomen.

Acusen ERC i Junts de voler-se blanquejar

Des de Ciutadans, Luz Guilarte ha estat crítica amb la política de seguretat del govern municipal, però ha carregat també contra ERC i Junts per “voler-se blanquejar” d’un problema del qual “també són responsables” com a govern de la Generalitat. El popular Josep Bou ha afegit que els grups independentistes “són responsables directes” del que va passar les nits de la Mercè, i ha criticat també el discurs del govern municipal de “a Barcelona es pot fer de tot”.

La nova líder de Barcelona pel Canvi, Eva Parera, també ha carregat contra ERC i Junts, de qui ha dit que són “els responsables de la major violència en democràcia al Parlament”. “Diuen no als botellots però sí a cremar contenidors”, ha etzibat. La regidora no adscrita, Marilén Barceló, ha dit que el dispositiu policial de la Mercè no va funcionar i ha reclamat “llei i ordre” als carrers de Barcelona.