La modificació pressupostària estava en mans de la CUP i aquesta en va ser la resposta. MARIA ROVIRA, regidora de la CUP Capgirem Barcelona Un no que ha fet volar pels aires les expectatives del govern. En un primer moment Colau va decidir mantenir la sessió per assenyalar la CUP com a responsables de les inversions que podrien quedar enlaire. Tot i així, durant el cap de setmana s'han mantingut obertes algunes vies de diàleg amb la CUP i amb Ciutadans. Després d'una reunió ahir, la formació taronja va rebutjar qualsevol acord precipitat. Fins a l'últim moment el govern ha mantingut el plenari. De fet, aquest matí s'ha tornat a trobar amb la CUP, que no ha cedit, per tant el govern s'enfrontava amb això: els vots en contra de Convergència, el PP, la CUP i de Ciutadans, sumen 21 regidors. Això significa que, tot i que Barcelona en Comú té el suport d'Esquerra, encara que obtingui el sí del PSC (que ha fet reserva de vot) no aconseguiria tirar endavant els comptes. En vista d'aquesta situació, encara que al saló de plens estava tot a punt, el govern ha decidit convocar una reunió d'urgència una hora i mitja abans del ple i l'ha suspès. "Amb la suspensió d'aquest ple extraordinari el govern guanya temps per aconseguir els suports necessaris, i d'altra banda evita haver de tornar a començar de zero la negociació sobre la modificació pressupostària si el plenari hi votava en contra. Us ho ha explicat des de l'Ajuntament, Núria Llabina."

Aquest dilluns estava  previst celebrar un ple extraordinari per debatre la modificació del pressupost que el govern municipal va plantejar per adaptar els comptes actuals prorrogats, una sessió que finalment no se celebrarà en no poder, l’equip d’Ada Colau, tirar-la endavant ja que no té els suports necessaris. Tot s’havia de decidir per només un vot de diferència: 20 a favor i 21 en contra. El debat hauria evidenciat, doncs, la fràgil estabilitat del govern municipal. El vot contrari de Ciutadans és l’últim que s’ha fet públic, ahir diumenge, i condemna definitivament aquesta modificació pressupostària al fracàs. Els cinc regidors de C’s se sumen als tres de la CUP, que també va anunciar el vot en contra divendres passat, així com els tres del PP i els 10 de CiU. El govern, amb 11 regidors, tindrà el suport d’Esquerra, amb cinc, i pràcticament també segur del PSC, amb quatre regidors.

BComú ha mantingut les vies de diàleg obertes durant tot el cap de setmana per desbloquejar la situació, tal com li demanaven Esquerra i PSC, però els intents no han fructificat. Ahir hi va haver una reunió amb Ciutadans que va acabar sense acord i dissabte es va convocar la CUP a una reunió a la qual els cupaires no van assistir. De fet, el no de la CUP a la modificació del pressupost ja va ser una estocada a aquest expedient. Els cupaires consideren que no és una modificació de crèdit real per al canvi, i asseguren que el govern no els ha acceptat les propostes que van plantejar. A més, van criticar que la negociació amb el seu grup va començar massa tard. Per això, proposen al govern tornar-ne a parlar, amb més temps, a partir de demà dimarts, després de l’intent frustrat d’avui.

La modificació de crèdit que planteja el govern està quantificada en 275 milions d’euros, uns diners que es volen destinar a inversions però també a incrementar la despesa social, segons explica el govern. Durant les últimes setmanes, l’executiu ha negociat el contingut d’aquesta modificació amb les forces d’esquerres de l’Ajuntament. Esquerra hi ha introduït una partida de 15 milions d’euros per accelerar les obres de l’L10 del metro a la Zona Franca. Aquesta va ser una de les principals condicions que els republicans van posar sobre la taula de la negociació. Aquestes obres del metro són competència de la Generalitat, però el consistori estava disposat a finançar-les també per obrir almenys dues estacions als barris de la Marina. Els republicans van esgarrapar al govern una partida de dos milions d’euros per engegar una operació de terrenys amb la Generalitat a l’entorn de la presó de la Trinitat Vella que ha de permetre, segons Esquerra, l’inici del procés de trasllat d’aquest centre penitenciari i també la Model.

El PSC també ha posat condicions en la negociació que ha mantingut amb el govern. Els socialistes ja van donar suport a l’aprovació inicial de la modificació de crèdit a canvi d’inversions en tres obres: la cobertura de la ronda de Dalt, la pacificació de la Meridiana i la reforma del carrer de Pere IV. De cara a l’aprovació definitiva, el PSC va incloure en l’expedient altres inversions en equipaments i també un reforç de la despesa en polítiques socials, amb mig milió d’euros per a una sisena hora lectiva en tres escoles de la ciutat per fer anglès.

Ciutadans justifica el vot contrari perquè la proposta que fa el govern diuen que no es correspon amb les necessitats reals i deixa els comptes municipals sota la tutela de la Generalitat. El partit taronja va fer arribar ahir al govern un document amb 15 propostes. Ciutadans és partidari de reprendre el diàleg amb totes les forces del consistori per buscar consensos en projectes i inversions clau de la ciutat. Pel que fa a CiU, la negativa a aquesta modificació de crèdit se sustenta que es posa en perill, asseguren, la solvència financera de l’Ajuntament perquè es reduirà el romanent de tresoreria, la caixa municipal. A més, els convergents critiquen que l’expedient no fa una aposta per a la despesa social i lamenten que el govern no els hagi tingut en compte en la negociació. Des del PP, també critiquen la despesa social d’aquesta modificació de crèdit perquè creuen que és molt reduïda. Els populars també han assenyalat que el govern s’ha saltat la participació ciutadana amb aquest expedient, que ha tingut un recorregut més breu del que hauria tingut un pressupost complet.

El desenllaç d’aquesta modificació pressupostària pot tenir altres conseqüències en la política municipal. El PSC esperava tenir els comptes aprovats per accelerar un possible pacte de govern amb Barcelona en Comú, que s’ha estat negociant en paral·lel aquestes últimes setmanes. Caldrà veure en quin punt queden ara aquestes converses. Esquerra també va dir que un cop aprovats els comptes, estava disposada a parlar de tot amb el govern, sense concretar si la fórmula escollida seria la de formar part de l’executiu o bé donar-li estabilitat des de fora. Els republicans ja han advertit, però, que no volen ser a un govern amb el PSC.