El ple de l’Ajuntament té cada vegada menys líders municipals que concorreran a les eleccions del maig del 2019. Després de la renúncia d’Alfred Bosch com a candidat d’ERC i la irrupció de Manuel Valls amb una plataforma que té el suport de Cs, l’alcaldessa, Ada Colau, té ara només en el plenari el socialista Jaume Collboni com a únic rival futur a les urnes. Tot plegat pronostica que els grans debats polítics fins a finals de mandat ja no passaran a la Sala del Plenari Carles Pi i Sunyer.

Bosch ha assistit al ple d’aquest divendres, tot i que no ha intervingut en cap debat ni en la sessió de control al govern. Només ha llegit una declaració institucional sobre l’1 d’octubre, a la part final de la sessió, en què ha exigit també “l’alliberament immediat” dels presos independentistes i el retorn dels que són a l’estranger. Durant el ple, ERC ha evitat la confrontació amb el govern que s’havia vist en sessions anteriors i ha adoptat un to més conciliador.

Cs defensa Manuel Valls

Amb l’arribada de Manuel Valls, queda clar que Carina Mejías (Cs) tampoc no serà cap de llista. El partit manté silenci sobre la candidatura de l’ex-primer ministre francès, que tot i no assistir al plenari, s’ha colat en un dels debats. Josep Maria Montaner (BComú) ha retret a Cs que hagi anat a buscar un candidat a França. Koldo Blanco (Cs) li ha replicat que Valls va néixer a Horta i que, per tant, “és un candidat barceloní”.

Munté s’ho mira a distància

Xavier Trias (PDeCAT) és un altre dels líders municipals que no repetirà. El seu relleu, Neus Munté —en espera que es concreti la llista unitària que vol impulsar—, ha seguit una part del ple des de la tribuna del públic, sense possibilitat d’intervenir. Tampoc no és clar que Alberto Fernández Díaz (PP) repeteixi. El partit li busca relleu i a través d’una enquesta vol saber les preferències dels barcelonins, sense tenir en compte el líder municipal.

El candidat de la CUP, al gener

Encara és una incògnita si entre els tres regidors actuals de la CUP (Eulàlia Reguant, Maria Rovira i Pere Casas) hi haurà el futur cap de llista. La formació anticapitalista preveu tenir escollit el candidat al gener, i no es descarta que hi hagi una renovació total dels regidors que hi ha a l’Ajuntament.