El Ple de l’Ajuntament ha acordat una declaració institucional que reprova el rei Felip VI i fa una aposta per abolir la monarquia com a “institució caduca i antidemocràtica”La declaració l’ha dut al ple la CUP i l’han signada BComú, el PDeCAT, ERC i els regidors Gerard Ardanuy (Demòcrates) i Joan Josep Puigcorbé. Són en total 29 regidors de 41, la majoria necessària perquè una declaració institucional prosperi.

Abans que Maria Rovira (CUP) llegís la declaració, els regidors de Cs han abandonat el saló de plens. La líder de la formació taronja, Caria Mejías, ha assegurat que “aquestes declaracions no són competència de l’Ajuntament i són inacceptables”, en relació tant a la declaració per reprovar Felip VI com a una altra presentada pel PDeCAT per demanar l’alliberament dels presos independentistes.

Per la seva banda, Alberto Fernández Díaz (PP) ha explicat que no ha abandonat el ple “per donar veu a aquells que defensen l’estat de dret” i ha fet costat a la monarquia. Pels socialistes (que tampoc han signat cap de les dues declaracions institucionals), Carmen Andrés ha expressat “respecte i defensa de totes les institucions”.

Inspirada en el Parlament

La declaració s’inspira en el text que va aprovar l’11 d’octubre el Parlament a instàncies de Catalunya en Comú – Podem, tot i que la CUP n’ha tret alguns fragments, com el que instava al diàleg i al respecte a la pluralitat política. Arran d’aquella votació, el Govern espanyol va encarregar un dictamen al Consell d’Estat com a pas previ a presentar un recurs al Tribunal Constitucional. L’òrgan, però, segons ha avançat ‘La Vanguardia’, no recomana presentar-hi recurs.

El primer tinent d’alcalde, Gerardo Pisarello, ha anunciat, a través de Twitter, el suport de BComú a la declaració. El text demana “reprovar els actes repressius en contra de la ciutadania i condemnar les amenaces d’aplicació del 155”, així com “l’amenaça de la il·legalització de partits polítics catalans, la judicialització de la política i la violència exercida contra els drets fonamentals”.

En el segon punt, es rebutja i condemna la posició del rei Felip VI, la seva intervenció en el conflicte català i “la seva justificació de la violència policial” l’1-O. En el tercer punt, es referma el compromís amb els valors republicans i es fa una aposta per “l’abolició d’una institució que no té cabuda i és antidemocràtica com la monarquia”.