El Ple de l’Ajuntament de Barcelona ha aprovat per majoria condemnar l’espionatge polític, exigir al Govern espanyol una investigació de l’anomenat Catalangate i que s’assumeixin responsabilitats “a tots els nivells pertinents”. Hi han votat a favor ERC, Barcelona en Comú i Junts, mentre que el PSC, Ciutadans, el PP i Valents hi han votat en contra en un debat que ha dividit els dos socis de govern a Barcelona.

El debat s’ha fet en una sessió extraordinària que van convocar ERC i els comuns abans del ple ordinari d’abril. El líder dels republicans, Ernest Maragall, que forma part de la llista de persones espiades, ha apuntat que ja tenia el telèfon punxat durant la campanya de les municipals del 2019 i s’ha preguntat si van ser “unes eleccions intervingudes”. “Això va de democràcia o autoritarisme”, ha denunciat Maragall.

El PSC retira la seva proposta

El regidor de Presidència, Jordi Martí (BComú), ha dit que no es pot acceptar l’espionatge a adversaris polítics i que calen explicacions i assumir responsabilitats. Però també ha reclamat a ERC “tornar a la política” i no a la divisió entre “bons i dolents”. Des de Junts, Elsa Artadi (que també és a la llista d’espiats) ha interpel·lat l’alcaldessa, Ada Colau, a qui ha demanat “què pensa fer davant l’atac a dos regidors” i ha acusat el PSC de ser-ne responsables “si no s’investiga tot”.

La tinenta d’alcalde Laia Bonet (PSC) ha condemnat “tota forma d’espionatge polític il·legal” i ha defensat investigar el Catalangate a través de la Comissió de Secrets Oficials que el Congrés de Diputats ha constituït. Bonet ha anunciat la retirada de la proposta que el PSC va presentar al ple ordinari (igual que Junts) per centrar-se en temes de ciutat, ja que s’havien previst tres debats per separat. “Si volen fer una campanya d’atac al Govern espanyol no ens hi trobaran”, ha afirmat per justificar el vot en contra.

“Evidentment que se’ls ha de controlar”

Un dels discursos més contundents contra la proposta d’ERC i BComú ha estat Eva Parera (Valents), que ha etzibat als grups independentistes: “Evidentment que se’ls ha de controlar”. Parera els ha acusat “d’animar la violència als carrers”. Des del PP, Josep Bou ha defensat que cap persona sigui espiada o perseguida “per les seves idees” i que “una altra cosa són les accions” i ha advertit els independentistes: “Ho volen tornar a fer, què esperen que faci l’Estat?”.

Ciutadans, en canvi, s’ha desmarcat dels discursos de PP i Valents, ha criticat que es faci un ple extraordinari sobre aquest cas i ha recriminat als grups convocants que no n’acceptin sobre “problemes reals” de Barcelona com la seguretat, la neteja o l’habitatge. “Tots es beneficien de Mortadel·lo i Filemó per no posar el focus en altres coses que afecten els barcelonins”, ha sentenciat Luz Guilarte.

El Ple ha debatut una altra proposta sobre el Catalangate en la sessió ordinària que Junts va demanar tractar per separat. El text reclamava a l’Ajuntament un servei de protecció contra l’espionatge digital i presentar una denúncia en nom dels regidors afectats. La proposta, però, no s’ha aprovat perquè els comuns s’han abstingut. Jordi Martí (BComú) ha denunciat un “protagonisme absurd” d’Elsa Artadi.