zbe zona baixes emissions

El plenari municipal del mes de març ha avalat mantenir la ZBE Barcelona, després que aquest dilluns el TSJC l’anul·lés per “falta d’informes” i “excés de restriccions”. El govern municipal de comuns i socialistes ha tombat —amb el suport d’ERC— una proposta de Cs per retirar immediatament la zona de baixes emissions actual i redactar una normativa nova. De fet, la formació taronja ha demanat a Colau i Collboni que no recorri contra la sentència del TSJC al Tribunal Suprem.

Mal govern és qui s’enroca i no rectifica, facin una nova ordenança. No s’entestin en seguir multant
Luz Guilarte, presidenta del Grup Municipal de Cs

El PP, Valents i la regidora no adscrita sí que han donat suport a la formació taronja. Óscar Ramírez (PP) ha avisat que “la sentència és demolidora” i que “suspèn el govern Colau en polítiques de mobilitat”, mentre que Eva Parera (Valents) s’ha alineat amb la petició de Cs i ha reclamat a l’executiu “que no recorri perquè seria llançar diners i perdre temps”. La regidora no adscrita, Marilén Barceló, també ha demanat al govern un “compromís públic per no vetar les etiquetes grogues” a la ZBE, almenys durant dos anys.

Tot i posar-se del costat de Colau i Collboni, Max Zañartu (ERC) no els ha evitat les crítiques per ser “sospitosos de convertir bones idees en males propostes” i ha qüestionat si l’ordenança de la ZBE també tingui “un problema de fons”. Junts, per la seva banda, s’ha abstingut a la proposta de Cs: la regidora Francina Vila ha denunciat que “per culpa de la prepotència del govern, la ciutat l’estan decidint els jutges“, en recordar altres normatives municipals que han acabat tocades per la justícia, com el PEUAT.

Que Estat i Generalitat aclareixin com fer una ZBE

El regidor d’Emergència Climàtica, Eloi Badia, ha insistit a defensar la ZBE Barcelona i ha recordat que Ajuntament, Àrea Metropolitana i Generalitat presentaran “una cadena de recursos” davant del Tribunal Suprem. Badia ha assegurat que la ZBE respon a “l’obligació de millorar la qualitat de l’aire urgentment” i ha alertat que Barcelona fa més de 10 anys que supera els llindars de contaminació marcats per l’OMS.

Pel que fa a la possibilitat que el Suprem ratifiqui la nul·litat de la zona de baixes emissions, Eloi Badia s’ha compromès a “treballar per no deixar desprotegida la ciutadania”, alhora que ha instat la Generalitat i l’Estat a aclarir als ajuntaments quines eines tenen per fer polítiques anticontaminació i zones de baixes emissions.

Una eina molt senzilla seria un decret que aclareixi què és una ZBE. Això facilitaria la feina a molts municipis
Eloi Badia, regidor d’Emergència Climàtica

En aquest sentit, l’Estat va aprovar una llei contra el canvi climàtic que obliga els municipis de més de 50.000 habitants a aplicar zones de baixes emissions abans que acabi el 2023. La Generalitat va anar un pas més enllà en la darrera taula per la qualitat de l’aire, que va acordar implantar ZBE als municipis de més de 20.000 habitants, abans del 2026.