Perquè els resultats de les consultes es tinguin en consideració, no caldrà una participació mínima. El qui decidirà finalment quines consultes es duran a terme serà el Consell Plenari, que necessitarà 2/3 part del ple si es tracta d’una proposta que surt d’un grup polític i majoria simple si prové d’una entitat.

A més del compromís anual d’establir consultes ciutadanes, es podran presentar iniciatives ciutadanes. Ho podran fer persones majors de 16 anys inscrites en el padró, i podran proposar normes i consultes, fer peticions de celebracions d’audiències i incloure punts a l’ordre del dia al plenari de l’Ajuntament o als Consells de Districte, entre altres. Caldrà, però, tenir el suport de l’1 % dels empadronats a la ciutat o el 3 % de la població de tres districtes com a mínim. Quan les iniciatives són d’àmbit de ciutat han de tenir el suport d’entre 3.750 i 15.000 signatures, depenent del tipus de petició.

“Governi qui governi, la ciutadania s’ha de fer seves les consultes”

La regidora de Participació, Gala Pin, ha defensat el reglament perquè “dona més protagonisme i poder de decisió a la gent i legitima les iniciatives ciutadanes”. A més, Pin ha defensat la tecnologia com “una eina d’aprofundiment democràtica”. La regidora assegura que “a partir d’ara, governi qui governi, la ciutadania es farà seva les consultes”. Pin ha obert la porta a l’elecció directa dels regidors passada la primera multiconsulta, laprimavera de l’any vinent.

Esquerra Republicana ha destacat que el reglament inclou 60 esmenes del seu grup que s’han acceptat i per això es mostren orgullosos de l’empremta que hi han deixat. Els socialistes, socis de govern, han recordat que es tracta d’una norma que ha costat molt d’enllestir però que “millorarà la democràcia”. La CUP ha destinat dos dels seus tres vots a donar suport a la mesura, que aplaudeixen, però hi han donat un vot en contra “perquè els resultats de les consultes no són vinculants“.

Des del grup Demòcrata, que s’ha abstingut, consideren que la normativa “és de gran complexitat i dificulta la participació” i ha retret al govern que “en el major acte de participació ciutadana d’aquest país que va ser l’1-O no s’hi impliqués”. Per la presidenta municipal de Ciutadans, Carina Mejías, es tracta “d’un reglament assembleari”, i el PP ha volgut recordar al govern que “les consultes ja existien” a Barcelona i ha exigit “que es respecti la consulta de la Diagonal”.