millores plaça letamendi

L’Eixample guanyarà espais verds i de joc amb millores a la plaça del Doctor Letamendi i nous ecoxamfrans al carrer d’Aragó, per fer més amables aquests espais i també millorarà els entorns escolars de l’Escola els Llorers i l’Escola Bressol Municipal l’Arbret.

Les obres seran el 2023 i duraran quatre mesos

En concret es renovarà l’espai de joc infantil de la part superior de la plaça del Doctor Letamendi, per millorar-lo i que sigui més lúdic. S’unificarà i es reformaran integralment les dues àrees de joc actuals tot mantenint un espai central de pas per facilitar els desplaçaments a peu. A més, es preveu la incorporació de mobiliari als accessos de la plaça. Està previst que les obres s’iniciïn el febrer del 2023 i acabin al juny del mateix any. Tenen un pressupost de 250.000 €.

millores plaça letamendi
millores plaça letamendi

Senyalització per desviar bicis i que els gossos vagin lligats

També s’incorporarà senyalització adequada per desviar el recorregut de les bicicletes i dels patinets, de manera que circulin pel carril que actualment passa pel lateral de la plaça i no la travessin pel mig. I es reforçarà la senyalització per indicar l’obligació de portar els gossos lligats.

Una proposta sorgida dels pressupostos participatius

Aquestes propostes de transformació són les més avançades de les diferents actuacions impulsades per la ciutadania, entitats i associacions veïnals, que van resultar seleccionades en la votació final dels pressupostos participatius a l’Eixample.

Nous ecoxamfrans al carrer d’Aragó per guanyar espais per a vianants

Els impulsors d’aquest proposta escollida en els pressupostos participatius proposen crear nous ecoxamfrans, dissenyats amb urbanisme tàctic, per recuperar per a les persones els espais que ara ocupen els vehicles. En el cas del barri de l’Esquerra de l’Eixample, s’actuarà a les cruïlles:
• cruïlla Aragó–Viladomat: muntanya–Besòs
• cruïlla Aragó–Entença: muntanya–Llobregat
• cruïlla Aragó–Comte d’Urgell: mar–Llobregat

Actualment, els tècnics municipals treballen en la redacció de l’avantprojecte d’aquesta actuació, dotada de 300.000 € i que permetrà reubicar els contenidors, la càrrega i descàrrega, i instal·lar mobiliari de fusta, bancs i jardineres. Les obres està previst que s’iniciïn també el febrer del 2023.

Entorns segurs i saludables escoles els Llorers i l’Arbret el 2024

El projecte preveu crear espais públics segurs, verds, lúdics i saludables en el tram de l’avinguda de Roma situat davant l’Escola els Llorers i l’EBM l’Arbret. Es pacificarà l’avinguda de Roma a la confluència amb el carrer de València. S’hi restringirà l’accés de vehicles i s’hi crearà un espai d’estada on s’ubicarà diferent mobiliari com bancs, elements de joc i un aparcament de bicis. Per protegir aquest espai, es farà una zona enjardinada fronterera amb el carrer de València.

millores plaça letamendi

A la zona del carrer d’Aragó s’instal·larà una tanca verda entre els carrers de Viladomat i Comte Borrell, on s’ubicaran bancs i jardineres amb plantes enfiladisses. En fase de tancament del avantprojecte i d’inici de redacció del projecte executiu, es preveu que les obres aniran del novembre d’aquest any fins al febrer de l’any vinent. El pressupost assignat és de 120.000 €.

millores plaça letamendi

Pacificació dels entorns escolars d’Entença, encara sense calendari

El projecte ha estat promogut per diverses entitats (AMPA Joan Miró, AFI Entença, AFA Xirinacs, Llar d’Infants Àgora, AV Eixample Esquerra), per reduir la contaminació i el soroll al carrer d’Entença i preveu convertir en un cordó de serveis un carril de circulació. De fet, es tracta de completar l’actuació que ja es va executar des de l’avinguda de Roma fins a la de Josep Tarradellas i fer-la extensiva en el tram que falta: des de la Gran Via de les Corts Catalanes fins a l’avinguda de Roma.

En els trams on hi ha centres educatius s’incrementarà l’espai d’estada i s’instal·larà mobiliari urbà. Alhora, es reforçarà la senyalització i l’establiment de mecanismes que facin efectiva la reducció de la velocitat a 30 km/h en els trams escolars. El projecte tindrà un pressupost d’uns 270.000 € i s’està acabant de tancar el calendari d’execució.