L’Ajuntament ha organitzat una festa per celebrar els 25 anys dels Jocs Olímpics i Paralímpics del 1992 el dimarts 25 de juliol. L’acte central serà a la plaça de Catalunya, per la voluntat d'”apropar la festa al cor de la ciutat”. A la plaça hi haurà projeccions d’imatges històriques dels jocs i l’actuació dels Mambo Jambo (20.30 h) i Los Manolos (22 h). També es farà l’encesa simbòlica del peveter amb l’arquer Antonio Rebollo. Aquell vespre hi haurà una recepció als esportistes del 92 al Palauet Albéniz, des d’on sortirà la torxa olímpica, que farà relleus fins a la plaça de Catalunya.

El comissionat d’Esports, David Escudé, ha justificat l’emplaçament de la festa a la plaça de Catalunya, i no a l’Estadi Olímpic Lluís Companys, per “apropar al màxim la festa a la ciutat”. “És un esdeveniment de ciutat, fet per la ciutat i en benefici de la ciutat”, ha explicat Escudé. L’alcaldessa, Ada Colau, presidirà l’acte institucional al Palauet Albéniz, en presència del president del Comitè Olímpic Internacional, Thomas Bach, i del Paralímpic, Philippe Craven, així com tots els esportistes espanyols que van participar l’any 1992, entre els quals hi ha Felip de Borbó.

Des del Palauet Albéniz, Elisabeth Maragall, neboda de l’exalcalde Pasqual Maragall (que serà reconegut durant l’acte) i medallista de Barcelona’92, farà el primer relleu de la torxa i la bandera olímpica. Per arribar a la plaça de Catalunya, la torxa farà un recorregut de 6,5 km, i passarà per l’avinguda de la Reina Maria Cristina, el Paral·lel, les Drassanes i la Rambla. La torxa serà portada per esportistes del 1992 i també participants als Jocs de Rio de Janeiro 2016, així com representants de la societat civil. Al costat de cada rellevista hi haurà un banderer, que serà un representant de 30 entitats locals escollides pels districtes.

En record de la cerimònia del 1992, l’últim rellevista a la plaça de Catalunya serà Juan Antonio San Epifanio, “Epi”, que passarà el foc de la torxa a Antonio Rebollo, encarregat de recrear l’encesa del peveter de l’estadi olímpic Lluís Companys. En aquest relleu també hi participarà l’atleta paralímpica Teresa Perales.

[Imatges cedides per Fundació Barcelona Olímpica]