Quan comença una campanya electoral, i més unes municipals, els partits doblen i tripliquen esforços per tenir més presència al carrer. Però quin és l’espai de Barcelona que més mítings de partits concentra? I dels que s’hi celebren, són de partits d’esquerra, de dretes, independentistes o constitucionalistes?

Després d’una setmana de campanya, ja comencem a tenir indicis de quins són els indrets triats, qui els tria i perquè.

1. La “plaça roja”

Una de les places que més mítings ha concentrat fins ara és la plaça d’Orfila, a Sant Andreu: fins a quatre. En el primer tram de campanya, ha estat l’escenari de mítings i actes progressistes: El PSC la va triar per proposar prohibir la prostitució,  BComú hi va ferun míting marcadament europeistaERC la va omplir per defensar el veto a Iceta al Senat i, per últim, la CUP hi va programar un míting per reivindicar l’esperit de l’1 d’octubre.

A les eleccions municipals del 2015, a Sant Andreu la força més votada va ser BComú amb el 29,3 % dels suports, seguida de CiU amb el 16,4 %. La tercera formació més votada va ser ERC, amb el 13,0 % dels suports, tot relegant el PSC al cinquè lloc amb el 10,3 % dels vots. Amb tot, els partits progressistes van aglutinar el 61,3 % dels sufragis (BComú+ERC+PSC+CUP).

2. La “plaça obrera”

També ha estat escollida diverses vegades la plaça d’Ángel Pestaña, a la Prosperitat. Aquest espai de Nou Barris ja ha acollit un acte del PSC, on van retre homenatge al desaparegut Alfredo Pérez Rubalcaba. També l’ha triat  Barcelona en Comú, amb la intervenció del secretari general de Podem, Pablo Iglesias. Però també hi ha coincidit una tercera formació: la CUP, que hi va aterrar el primer diumenge de campanya.

A les eleccions municipals del 2015, a la Prosperitat hi va guanyar BComú, amb el 38,1 % dels vots, seguit del PSC amb el 17,1 %. La CUP va obtenir el 3,2 % dels sufragis. Aquestes dues formacions d’esquerres volen fer forat en un dels graners de vot dels comuns. De fet, les formacions d’esquerra van sumar el 64 % del vot (BComú+PSC+ERC+CUP).

3. La “plaça indepe”

Una altra de les places que ha estat triada per més d’una formació ha estat la plaça del Sol, a Gràcia. De moment, ja hi han coincidit ERC, en dues ocasions i amb prop d’una setmana de diferència. Primer per presentar les propostes de juventut, i en segon lloc, per criticar l’estil com Ada Colau ha acceptat un cara a cara amb l’alcaldable, Ernest Maragall. Però a la plaça del Sol també hi ha aterrat JxC, on l’alcaldable, Joaquim Forn, va protagonitzar l’acte.

A les eleccions municipals del 2015, a la Vila de Gràcia hi va guanyar BComú amb el 26,6 % dels vots, seguit ben a prop de CiU, que en va obtenir el 24,8 % dels vots. ERC, que hi va guanyar a les darreres eleccions generals, va aconseguir el 2015 el 14,5 % dels sufragis. Les formacions independentistes van sumar el 53,3 % dels vots (CiU+ERC+CUP).

4. La “placa dels extrems”

Una de les jornades més peculiars, però, és la viscuda a la plaça de Sants, on el mateix dia i a la mateixa hora van coincidir dos partits: BComú, per erigir-se com la garantia de l’esquerra, i JxC, que va denunciar “l’acarnissament” de la Junta Electoral Central.

A les eleccions municipals del 2015, al barri de Sants la força més votada va ser CiU, amb el 24,2 % dels sufragis, tot i que a un punt de distància de la segona, que van ser els comuns amb el 23,1 % dels suports. Totes dues forces van sumar, tot i l’antagonisme, el 47,3 % del suport electoral.

5. L’hotel “íntim”

Un dels espais més curiosos d’aquesta campanya, però, l’hem trobat en un hotel, concretament al Gallery Hotel, al carrer del Rosselló, a tocar del Palau Robert. És un espai on ja hi han fet actes, de petit format això sí, el PP i també Barcelona pel Canvi – Ciutadans. El candidat popular, va ser-hi per parlar de política fiscal i l’ex-primer ministre francès sembla haver-s’hi instal·lat: hi fa fet fins a tres actes electorals. Dilluns proposava reformar Montjuïc i la gestió, dimarts al matí, amb una compareixença prèvia al debat manter, i dimecres per apel·lar a evitar “l’aliança del populisme i el separatisme“.

A les eleccions municipals del 2015, a l’Antiga Esquerra de l’Eixample, on hi ha el Gallery Hotel, la força més votada va ser CiU, amb el 33,9 % dels vots, seguida de BComú, amb el 19 %. Prenent aquest hotel com un escenari propici per parlar d’empresa i emprenedoria, des d’una òptica conservadora i unionista, advertim que Cs va ser tercera força amb el 10,7 % del vot i el PP cinquena força amb el 8,5 %. Així, aquests dos partits van sumar el 19,2 % dels vots.