Aquest és l'aspecte que ha tingut la plaça durant set anys i avui, finalment, ja té nova imatge: un mosaic de peces triangulars on es distingeixen diferents àrees: una d'estada i dues de jocs infantils, per als més petits i per a nens de fins a 12 anys. La delimiten dues grans voreres, com la del carrer de Ribes, que s'ha reconvertit amb un gran espai per als vianants. GERARD ARDANUY, regidor de l'Eixample "Amb aquesta obra s'ha recuperat una plaça d'un ús molt intens de part dels veïns històricament i que ha quedat molt bé." Els treballs, que han tingut un pressupost d'un milió 200 mil euros, han fet possible tornar a tenir una plaça al centre del Fort Pienc, una llarga reivindicació dels veïns. ABEL PINTO "Está bien. Lo que pasa es que en vez de tanta arena, yo hubiera puesto ese suelo acolchado que es un poquito mejor para los niños." EDUARDO ALMUSAITI "Ja tenim finalment la plaça. Han estat diversos anys d'obres. Ens pensàvem que això no s'acabaria mai, però al final ha quedat una cosa ben maca." Les obres del nou intercanviador d'Arc de Triomf han endarrerit durant set anys la reurbanització de la plaça. Malgrat l'espera, però, encara en queda una última fase que no afectarà la mobilitat dels vianants. XAVIER FLORES, director general d'Infrastructures de Mobilitat Terrestre "S'han d'allargar les andanes. L'andana ha de ser de 200 metres perquè hi puguin passar aquests trens. És una actuació que s'ha de fer sense tornar a afectar ni el servei, ni la superfície ni la ciutat." Precisament, a causa d'aquest intercanviador, la plaça ara està elevada gràcies a aquest mur del carrer de Vilanova.

L’any 2007 es van aprovar les obres del nou intercanviador d’Arc de Triomf, que es van executar sobretot durant l’any 2010. L’octubre de 2012 es va inaugurar la nova estació, un dels vestíbuls de la qual queda just a sota de la nova plaça d’André Malraux. Però la plaça en si no va començar a urbanitzar-se fins a l’estiu de l’any passat. Després que els veïns ho reclamessin reiteradament, l’Ajuntament va arribar a l’acord amb la Generalitat que la plaça d’André Malraux es condicionés al llarg de 2013, segons el projecte inicialment pactat. Ara només queda allargar les andanes de l’estació fins als 200 metres, però la Generalitat assegura que aquestes obres no afectaran ni el servei ferroviari ni la superfície reurbanitzada.

Avui han visitat la nova plaça el regidor de l’Eixample, Gerard Ardanuy, i el director general d’Infraestructures de Mobilitat Terrestre de la Generalitat de Catalunya, Xavier Flores. A més dels seus parlaments, la plaça s’ha estrenat amb una festa familiar en què hi ha hagut tallers, animació infantil i xocolatada. Els tallers i la “master class” de ball han anat a càrrec de l’Institut de Cultura Xinesa i de l’Escola Xinesa de Barcelona. També la Guàrdia Urbana hi ha organitzat el Joc de l’Eixample.

Una plaça mig dura

Els treballs de reurbanització han costat 1,2 milions d’euros i han permès recuperar la plaça per als veïns. La nova plaça és un mosaic de superfícies triangulars amb diferents usos (àrees d’estada, zona de jocs i parterres) i paviments (lloses, gespa i sorra). La zona de pas paral·lela a l’avinguda de Vilanova se situa sobre el vestíbul de l’intercanviador i, per tant, no s’hi ha pogut plantar vegetació. Com que queda més elevada, hi ha un mur al costat de l’avinguda.

Fora de l’àmbit ocupat pel vestíbul, se situen els parterres amb gespa i una gran varietat d’espècies d’arbres. S’hi han conservat els que hi havien i també se n’han plantant de nous a la carretera de Ribes. A més, s’han construït dues zones de jocs infantils de forma triangular, una per als més petits i una altra per a nens de 6 a 12 anys. D’altra banda, ara tot l’enllumenat és de tecnologia LED.