plaça 1 octubre Guinardó Barcelona

Tindrà Barcelona una plaça dedicada a l’1 d’octubre? La proposta és sobre la taula de la Ponència de Nomenclàtor després que un grup de veïns recollissin al febrer 1.300 signatures per batejar com a plaça de l’U d’Octubre l’espai sense nom que hi ha davant del Mercat del Guinardó. Aquest va ser un dels punts de votació del referèndum i hi va haver càrregues policials. La proposta veïnal va passar pel ple del districte d’Horta-Guinardó, el 5 de març, i es va aprovar.

Hi van donar suport els consellers de BComú, el PDeCAT, ERC i la CUP, mentre que els representants de Cs, el PSC i el PP hi van votar en contra. Amb el canvi de mandat, la Ponència de Nomenclàtor ha de renovar els membres que la integren i encara no s’ha constituït. Aquesta comissió encarregada d’estudiar les propostes de nom dels carrers la presideix un tinent d’alcalde i la componen representants de diversos sectors: via pública, cartografia, urbanisme…

La normativa no diu res dels fets històrics

L’octubre del 2018, l’aleshores primer tinent d’alcalde, Gerardo Pisarello, va obrir la porta a dedicar un carrer de Barcelona a l’1 d’octubre si hi havia una demanda veïnal. El mateix mes, al plenari, l’alcaldessa, Ada Colau, es va comprometre a elevar a la Ponència de Nomenclàtor dedicar un carrer o plaça a l’1 d’octubre perquè “s’ha consolidat com una data històrica i rellevant”.

La normativa fixa que per posar el nom d’una persona que ha mort s’han d’esperar cinc anys després de la defunció, amb l’excepció que se li hagi donat la Medalla d’Or de la Ciutat. Pel que fa a fets històrics, no hi ha cap referència, però el consistori feia prevaldre el mateix criteri en el mandat anterior.

Veïns del Guinardó persisteixen en la demanda

veïns Guinardó 1 octubre

Aquest dilluns, vigília de l’1 d’octubre, un grup de veïns del Guinardó van organitzar activitats davant del Casal de Joves Girapells, a l’illa del Mercat del Guinardó. Durant l’acte es va destapar una placa simbòlica amb el nom de “Plaça de l’U d’Octubre de 2017”. “Per nosaltres és la plaça de l’U d’Octubre perquè és el primer fet important que hi va passar”, explica Benito Gorriti, veí del Guinardó.