L’Ajuntament de Barcelona ha anunciat un pla per soterrar les línies elèctriques i retirar els pals de suport del cablejat de les voreres. S’actuarà en 56 carrers de la ciutat dels 10 districtes. En total, es preveu retirar més de 8,8 quilòmetres de cablejat fins al 2027 amb una inversió de 10 milions d’euros que forma part del Pla endreça. La desaparició dels pals de les voreres permetrà millorar l’accessibilitat i la mobilitat a peu.

Primera actuació, al carrer del Doctor Bové

Un dels projectes més importants per l’abast que té és el que farà al carrer del Doctor Bové, al Carmel. En aquest cas, se soterraran totes les línies de serveis aeris elèctrics: els de baixa tensió d’Endesa i els de telecomunicacions de Telefónica. Per tant, es retiraran 1,6 quilòmetres de cablejat i tots els pals de les voreres.

L’àmbit d’actuació és de 7.500 m² i els treballs engegaran el primer trimestre del 2025, amb una durada prevista d’11 mesos. Només aquesta intervenció suposarà una despesa de 2,3 milions d’euros. Però també s’actuarà a nou carrers més del districte.

pla retirada pals electrics

El regidor Lluís Rabell, ha recordat que Horta-Guinardó és el districte que té més pals de tot Barcelona i que la xifra voreja els 2.000. Rabell ha recordat, a més, que la morfologia de muntanya, amb pendents i voreres estretes, encara complica més la mobilitat a peu al barri.

Per això, ha assegurat que aquesta mesura tindrà un “gran impacte” sobre la qualitat de vida dels veïns i ha recordat que en els últims anys ja s’han fet algunes intervencions per pal·liar la situació.

56 carrers en tres anys

Aquest pla de soterrament de línies elèctriques inclou fins a 56 àmbits d’actuació repartits per tota la ciutat. Per exemple, a Ciutat Vella s’intervindrà als Jardins del Doctor Fleming o el passeig de Joan de Borbó; i a l’Eixample, al carrer de València i al carrer de Lepant.

La primera tinenta d’alcaldia, Laia Bonet, ha assegurat que aquest pla servirà per accelerar la retirada del cablejat aeri. Fins ara, ha recordat, s’actuava quan es feia una reurbanització del carrer i que no és fàcil perquè cal coordinar-se amb les companyies elèctrica i de telecomunicacions.

Ara, però, amb aquest pla amb un calendari d’actuacions repartides en tres anys, les actuacions seran més coordinades i ràpides.

Voreres lliures d’obstacles

El govern municipal ha subratllat que la retirada dels pals de les voreres suposa una millora molt important en l’accessibilitat perquè elimina obstacles a la vorera. En aquest sentit, han recordat que a la ciutat més del 34 % dels desplaçaments es fan a peu.