Aquest divendres es tanca la Comissió d’estudi sobre la situació econòmica que el PSC va impulsar just quan va ser expulsat del govern municipal, el novembre de l’any passat. Una de les intencions d’aquesta comissió era revisar el Pla d’allotjaments turístics (PEUAT), però els partits no han pogut consensuar cap mesura en aquesta línia. En canvi, sí que hi ha hagut acord en 149 accions en l’àmbit del comerç, el turisme o la fiscalitat.

La presidenta de la Comissió, Sònia Recasens (PDeCAT), ha explicat que en la sessió que es va dedicar al PEUAT hi va haver “un clam generalitzat” del sector turístic per modificar el document. “Els experts alerten del risc de nul·litat del pla i que s’ha de revisar, però els mecanismes que té l’oposició són els que són”, ha admès Recasens, que confia que en el proper mandat es pugui refer el PEUAT.

La regidora ha dit que va ser el govern qui no va voler incloure en el document de conclusions cap mesura contrària al pla hoteler. Per no invalidar els altres punts on sí que hi ha acord, es va decidir deixar al marge el PEUAT i també mesures sobre horaris comercials i la mobilitat. El document de conclusions -en què no ha participat la CUP- s’aprovarà aquest divendres en l’última sessió de la Comissió i s’elevarà al plenari municipal, amb el compromís d’aplicar-les.

Falta de sintonia amb el sector econòmic

Sònia Recasens ha destacat que en les cinc sessions de la Comissió, per la qual han passat 64 compareixents-, s’ha fet palesa la “falta de sintonia i desafecció” entre el govern d’Ada Colau i el sector econòmic. “Es demana un canvi de rumb en unes polítiques equivocades”, ha dit Recasens.

Les conclusions recullen, entre d’altres, impulsar la marca Barcelona, millorar i agilitzar els tràmits per a permisos i llicències de noves empreses, la no autorització de la venda ambulant de productes il·legals, aplicar l’ordenança de civisme “quan calgui i on calgui”, lluitar contra la il·legalitat en l’allotjament turístic o plantejar la viabilitat de noves taxes relacionades amb el turisme per a activitats que fan un ús intensiu de l’espai públic.