Ciutat Vella és una de les grans beneficiades pel Pla de barris 2025-2028 de l’Ajuntament de Barcelona. De fet, el districte és el primer de tota la ciutat que compta amb un pla específic que permetrà desplegar actuacions als quatre barris. Tot plegat amb un pressupost extraordinari que supera els 30 milions d’euros a executar en tres anys, i enfocat a reduir les desigualtats. “És la pobresa el que hem d’abordar i aquest és un instrument”, ha destacat Ivan Pera, comissionat del Pacte per Ciutat Vella, que destaca quatre eixos d’actuació principal: l’habitatge, la població escolar, la població migrant vulnerable i la pobresa severa.
Actuacions en escoles i en places de la Barceloneta
Entre les actuacions destacades hi ha la reurbanització del carrer de Pepe Rubianes, o l’execució de la segona fase del Pou de la Figuera. També millores en centres educatius, com el pati de l’Institut Escola Elisabets o la pista de l’Institut Pau Claris. A banda, també s’ha projectat un nou equipament d’ensenyaments culturals al Raval o l’obertura d’un nou espai al carrer de Maria Casas, i la transformació de diverses places de la Barceloneta (les de Fotògrafs Català, Antoni Genescà i Coromines).
Pel que fa a l’habitatge, es continuarà desplegant el programa de finques d’alta complexitat (FAC), en el reforç de la convivència i la xarxa veïnal existent, i també es promourà la formació ocupacional dels veïns d’habitatges rehabilitats amb una prova pilot al carrer de l’Om. En l’àmbit de l’educació i la cultura es reforçaran projectes com el Prometeus (facilita l’accés dels joves a la universitat) o el Menja Llibres (reforça les competències bàsiques), i se’n incorporen de nous com Lletres Bressolades, que dinamitza la lectura a les famílies amb nens petits.
Entre els projectes també s’inclou que la Biblioteca Francesca Bonnemaison, a Sant Pere, Santa Caterina i la Ribera, i la Biblioteca de Sant Pau, al Raval, s’obri com a refugis climàtics a l’agost i durant les vacances de Nadal.
