Guerra de xifres sobre el Pla de barris. Govern i oposició discrepen sobre el grau d’execució de les mesures previstes en 16 barris de la ciutat per combatre les desigualtats. El pressupost 2017-2020 era de 150 milions d’euros. Segons el PSC, fins ara s’han executat només un 6 % de les inversions. Des del govern neguen les dades i afirmen que amb tot el que s’ha adjudicat ja per al 2019, l’any es tancarà amb el 67 % del pressupost executat.

Els “incompliments” del Pla de barris ja van motivar una reprovació al govern d’Ada Colau en el ple de febrer. Només la CUP se’n va desmarcar. La majoria de grups ha forçat per aquest dimarts un ple extraordinari per, de nou, reprovar “la manca d’execució i transparència” del Pla de barris i exigir un detall de les inversions acabades i les reprogramades.

Carmen Andrés (PSC) ha afirmat que el Pla de barris és “un fracàs estrepitós” del govern Colau que “revela mala gestió i incompetència”. Des d’ERC, Jordi Coronas ha qualificat el Pla de barris de “campanya de màrqueting fantàstica” que creu que no s’ha reflectit en un guany en la vida dels veïns. Pere Casas (CUP) ha dit que el grau d’execució és “mínima” i ha afirmat que el Pla de barris és “una de les grans decepcions d’aquest mandat”.

El govern nega la major

La tinenta d’alcalde d’Urbanisme, Janet Sanz, ha acusat els grups de plantejar el ple extraordinari com “una estratègia electoralista”. “El Pla de barris funciona i ha vingut a millorar la vida de la gent”, ha afirmat. Segons l’executiu municipal, entre el 2017 i 2018 es van gastar 46,1 M €, un 31 % de tot el pressupost. Amb el que ja s’ha adjudicat aquest 2019 (54,7 M €), a finals d’any se superaran els 100 milions, un 67 % del pressupost.

EducArts pla de Barris

El govern de Colau afirma que de les 73 obres previstes en el Pla de barris, el 27 % ja s’han acabat, el 36 % estan en marxa i la resta (37 %) han de començar el primer trimestre del 2019. L’executiu critica que l’oposició només té en compte la inversió i no la despesa social, que representa un terç de tot el pressupost. Destaquen actuacions en les escoles, com ara la contractació de personal en l’atenció psicosocial o programes que potencien les arts escèniques i musicals, la lectura o l’educació en el lleure.

L’antic cinema Pere IV haurà d’esperar

cinema Pere IV Pla barris

Un dels projectes emblema del Pla de barris que no s’acabarà abans del 2020 és la transformació de l’antic cinema Pere IV, al Besòs i el Maresme. S’havia previst una inversió de 8,5 milions d’euros per enderrocar l’edifici i fer-hi la nova seu del districte de Sant Martí i locals per a les entitats. El govern admet ara que quan acabi el Pla de barris, al 2020, només s’haurà fet el projecte executiu.

Del Pla de barris n’ha caigut també la rehabilitació de Can 60, al Raval, o la transformació del Borsí. En tots dos casos s’ha fet un procés participatiu i es deixarà enllestit el projecte executiu.