L’Ajuntament ha tancat 2.355 pisos turístics il·legals des que va activar el pla de xoc contra els pisos sense llicència, el 2016. Són pocs més de la meitat dels HUT (habitatges d’ús turístic) il·legals detectats, que en són 4.148. D’aquests, 2.129 han tancat de forma voluntària i els 226 restants han estat precintats forçosament.

Els encarregats d’identificar els pisos sense llicència han estat els visualitzadors municipals, que han desplegat la seva actuació a través de la cerca a internet i també amb visites presencials als habitatges. Segons dades municipals, els visualitzadors han inspeccionat més de 13.000 anuncis, que han acabat derivant en 10.635 expedients oberts.

Pel que fa a aquest 2018 —de gener a maig— s’han obert 1.289 expedients, s’ha ordenat el cessament de 471 pisos i s’han obert 495 processos sancionadors. Segons la tinenta d’alcalde d’Urbanisme, Janet Sanz, la raó és que “hem posat control a l’oferta il·legal i estem més a prop que mai de deixar-la a zero”. A més, Sanz ha advertit que “durant molt de temps sortia gratis [llogar un pis sense llicència], però això ara ja no surt gratis”.

Es multipliquen per cinc les sancions

Respecte a abans de tenir el pla de xoc, s’han multiplicat per cinc les sancions imposades per anuncis de pisos il·legals. Entre el 2016 i el maig del 2018 l’Ajuntament n’ha imposat 5.503, per valor d’entre 60.000 € i 600.000 € (per als propietaris), i d’entre 30.000 € i 600.000 € (per a les plataformes d’anuncis).

La majoria dels d’anuncis d’habitatges d’ús turístic il·legals es concentren a l’Eixample (3.193) i Ciutat Vella (2.920). Per darrere hi ha Sant Martí (1.220), Sants – Montjuïc (1.042) i Gràcia (939). La resta de districtes tenen xifres força menors: Sarrià – Sant Gervasi (487), Horta-Guinardó (364), les Corts (195), Sant Andreu (171) i, finalment, Nou Barris (104).

Tot i que l’Ajuntament no diposa de dades per barris, el regidor de Turisme, Agustí Colom, ha respost al programa ‘bàsics’ a la preocupació dels veïns de la Barceloneta. Colom ha assegurat que ara hi ha menys apartaments turístics il·legals i que arribarà el dia que “només hi hauran els 70 pisos amb llicència”.

Alerten de xarxes de multiinfractors

En el balanç del pla de xoc contra els pisos turístics il·legals, l’Ajuntament també ha alertat del fenomen dels multiinfractors. El consistori n’ha detectat 11 que gestionen 86 pisos, amb 208 anuncis a diferents portals d’internet. Segons els inspectors de l’Ajuntament, aquests 11 infractors reincidents formen part de xarxes estrangeres que venen a Barcelona per fer d’amfitrions amb diversos HUT al seu nom.

Llit de la campanya contra els pisos turístics il·legals

Per redoblar la pressió contra els pisos sense llicència, aquest estiu l’Ajuntament ha reeditat una campanya de conscienciació amb l’eslògan #fairtourismBCN. La campanya inclou la instal·lació de tres llits precintats (per representar els pisos il·legals tancats) a la Rambla, a l’Arc de Triomf i als Jardinets de Gràcia. L’Ajuntament també posarà anuncis a les principals plataformes de lloguer turístic per fer arribar la campanya als turistes que busquin allotjament. Santiago de Compostela i Sevilla també replicaran la campanya.