En l’article, el primer tinent d’alcalde afirma que si la Generalitat aconsegueix que l’1 d’octubre hi hagi urnes i espais per votar, i no es posa en perill els funcionaris, “seria difícil no implicar-s’hi”. I ho justifica “per frenar la prepotència del PP i com a acte d’afirmació sobirana”. Pisarello afegeix, a més, que un vot afirmatiu pot tenir sentit “des de la discrepància amb el full de ruta governamental”.

Gerardo Pisarello destaca que el clam d’independència ha crescut a Catalunya des de la sentència del Tribunal Constitucional sobre l’Estatut l’any 2010, però afirma que “la posició central en la política catalana, més que l’independentisme és el sobiranisme”, amb una majoria a favor del sobiranisme republicà i progressista.

El primer tinent d’alcalde veu en la via unilateral “una alternativa legítima enfront d’un govern, el de Rajoy, que ha negat tot diàleg bilateral”, però alerta que aplicar-la en un referèndum “implica alguns problemes innegables”. I posa com a exemple la dificultat d’implicar-hi sectors no convençuts i l’ocultació d’informació i la restricció de transparència i debat parlamentari “en tractar-se d’un desafiament a la legalitat estatal”.