saló sant jordi palau generalitat catalunya

(ACN/Redacció) Els murals que decoren el Saló Sant Jordi del Palau de la Generalitat de Catalunya des de la dictadura de Primo de Rivera es retiraran aquest 2023, segons ha avançat ‘El Punt Avui’ i ha confirmat l’ACN. El projecte es troba a la fase final de licitació de les obres de reforma i adequació dels paraments i sostres. El pressupost total és de 2,4 milions d’euros.

La definició general del projecte ha anat a càrrec dels tècnics de la Subdirecció General d’Obres i Serveis del Departament de la Presidència, Josep Girabal, Santiago Castillo i Júlia Roca, que assumeixen la coordinació i supervisió del projecte en col·laboració amb els tècnics del Centre de Restauració de Béns Mobles de Catalunya (CRBMC), Maite Toneu i Pere Rovira, pel que fa a la retirada i conservació de les pintures i elements de pedra.

Uns murals que daten del 1926

Els murals són obra d’una trentena d’artistes i daten del 1926. Es van pintar per emfatitzar l’espanyolitat de Catalunya i vincular-la a la història de l’estat. Les pintures, elaborades sobre tela, tenen un caràcter bèl·lic i glorifiquen la monarquia.  

El 2019, el llavors president Quim Torra va constituir una comissió, integrada per especialistes, que en va acordar per unanimitat l’extracció. Segons el dictamen de la comissió, “s’hi exalten els valors guerrers, l’ordre estamental oposat al parlamentarisme, la monarquia perenne i sagrada, l’estat basat en el catolicisme com ordenador social, la lluita contra l’islam, així com un patriotisme bèl·lic i imperial“. Mentre que el Palau de la Generalitat està catalogat com a Bé Cultural d’Interès Nacional, aquestes pintures no tenen cap protecció específica.