Aquest divendres el ple municipal va decidir aprovar una declaració institucional en què reprovava el rei Felip VI i en què es feia una aposta per abolir la monarquia com a “institució caduca i antidemocràtica”. Es tracta d’una declaració aprovada per BComú, el PDeCAT, ERC, la CUP i els regidors Ardanuy i Puigcorbé, basada en la que va sortir del Parlament.

El text aprovat al plenari no ha tardat a tenir la resposta de Manuel Valls. El polític francès ha assegurat que la votació demostra la convivència entres els independentistes i els comuns i evidencia que l’alcaldessa, Ada Colau, “no és una persona de la qual ens puguem fiar”.

Colau ha respost Valls assegurant que resultava curiós que algú que havia estat president d’una república, com França, ara defensés els valors monàrquics i li ha preguntat on s’havien quedat els lemes de llibertat, igualtat i fraternitat.

Que una republicana defienda la República es bastante previsible. De quien cuesta fiarse es de un republicano francés que de repente se vuelve monárquico. Liberté, egalité, fraternité… se quedaron en los Pirineos? https://t.co/9xyaChhALV

— Ada Colau (@AdaColau) 26 d’octubre de 2018

Valls ha replicat a l’alcaldessa tot afirmant que no es tractava de monarquia o república, sinó de tenir respecte al cap d’Estat, a la constitució i la ciutadania. “Un alcalde no hauria d’oblidar que representa a tots i no a una ideologia”, ha sentenciat.