Acte multitudinari a Perpinyà per rebre Carles Puigdemont, Clara Ponsatí i Toni Comín, en el seu primer acte a terres catalanes d’ençà que es van exiliar. Més de 200.000 persones, segons els organitzadors, s’han desplaçat fins al Parc de les Exposicions de Perpinyà per donar-los suport i celebrar una de les últimes victòries independentistes, com ha estat el fet que Puigdemont, Ponsatí i Comín hagin pogut aconseguir la immunitat parlamentària després d’haver agafat el seu acte com a eurodiputats. Aquesta nova situació els ha permès desplaçar-se fins a la Catalunya Nord sense el temor de ser detinguts per la policia francesa.

Carles Puigdemont ha fet una crida a preparar la lluita definitiva de l’independentisme amb la mateixa convicció que es va celebrar el referèndum de l’1 d’octubre del 2017 però superant errors i vencent dubtes i febleses. “Tenim molta feina al davant i no la podem ajornar” així de contundent s’ha adreçat Puigdemont als concentrats, afirmant que el Consell per la República ha de servir a l’independentisme perquè es pugui coordinar millor, organitzar-se arreu del territori, per tal de combatre a repressió de manera cívica, pacífica i democràtica. “Ara ens hem de preparar per la lluita definitiva. Fem xarxa. Preparem-nos per planta cara contra l’abús i la injustícia”. En aquest sentit ha assegurat que han de tenir un paper fonamental els òrgans locals del Consell per la República Catalana.

En l’acte, que ha començat amb una hora de retard per les grans retencions que hi ha hagut per accedir a Perpinyà, Puigdemont ha afirmat que són conscients que la independència no és un objectiu fàcil.”Ho hem sabut sempre, però per generositat a les generacions futures havíem de passar aquestes dificultats. Però això ha demanat mirar endavant. “L’Estat espanyol només escolta i entén la veu d’un poble mobilitzat” ha dit fent referència al fet que cal continuar mobilitzant-se. Ha fet una crida a la unitat: “La República Catalana l’hem de fer entre tots. No hi sobra ningú. Us necessitem a tots”.

Puigdemont ha estat acompanyat a l’acte per Clara Ponsatí i Toni Comín, els altres dos eurodiputats, que han aprofitat l’acte per donar les gràcies a la ciutadania per suport rebut aquests dos últims anys. Ponsatí ha tingut un record especial per als joves de la batalla d’Urquinaona, així com les persones que tallen cada dia la Meridiana. A més, l’eurodiputada ha estat molt crítica amb la taula de diàleg iniciada pel govern català i espanyol: “No us deixeu entabanar per fotos de taules de diàleg i enganyifes que només busquen guanyar temps per a Pedro Sánchez. Ens hem de preparar per als propers embats amb l’Estat espanyol.” Comín per la seva banda ha assegurat que caldrà fer més accions, compromisos i sacrificis. Assumim que si de veritat volem ser lliures, hem d’assumir el preu de la nostra llibertat.”

L’acte organitzat pel Consell per la República ha servit a més per agrair la implicació dels nord-catalans en la celebració del referèndum de l’1 d’octubre. Joan-Lluís Lluís, vicepresident de la delegació de la Catalunya Nord del Consell per la República, en el seu discurs dalt de l’escenari ha assegurat que no calia l’agraïment: “Això que fem del nord cap al sud també ho fem per nosaltres. Sabeu per què? Perquè nosaltres no fem cap distinció entre nosaltres i vosaltres. Som un sol poble” ha sentenciat.

Presos, exiliats i represaliats presents a l’acte

En l’acte també s’han pogut escoltar les paraules dels polítics empresonats en uns vídeos projectats a les pantalles gegants que hi havia al Parc de les Exposicions. Entre els quals hi havia Oriol Junqueras, el president d’Esquerra Republicana, que ha assegurat “sou aquí per celebrar una victòria, encara insuficient, contra un Estat que ha fet de la repressió la seva única resposta”. També s’han pogut veure vídeos d’alguns dels exiliats que no han pogut assistir a l’acte com Lluís Puig, Adrià Carrasco, Marta Rovira o Valtònyc, així com dos dels encausats del 23-S, Eduard Garzón i Jordi Ros, o altres represaliats com Tamara Carrasco.

En total s’han desplaçat fins a Perpinyà més de 600 autocars, 95 dels quals han sortit des de Barcelona. Així com 600 autocaravanes i milers de vehicles privats. El tap de trànsit per accedir a Perpinyà ha estat tan fort que un centenar d’autocars no han acabat arribant a temps a l’acte i han decidit fer mitja volta abans d’hora.