El president de la Generalitat, Pere Aragonès, s’ha mostrat esperançat en el discurs tradicional per aquestes dates. L’emergència sanitària ha estat un dels temes que ha destacat i s’ha mostrat convençut que “el 2022 aconseguirem acabar de fer el tomb” a la covid. Aragonès ha admès que l’any acaba “de forma inesperada” i ha afegit que “anàvem bé, però l’arribada de la variant òmicron ha fet saltar de nou totes les alarmes”. De totes maneres, ha assegurat que les noves restriccions que s’han imposatno duraran més de l’indispensable per frenar de nou la pandèmia i evitar el col·lapse sanitari”.

El discurs s’ha fet per primera vegada per Sant Esteve en comptes de la nit de Cap d’Any.

L’escola en català

El lloc escollit per emetre aquest missatge no ha estat casual. Ho ha fet des de l’Escola Rosselló Pòrcel, a Santa Coloma de Gramenet, un dels primers centres de Catalunya en què es va aplicar la immersió lingüística a petició dels pares i mares dels alumnes. “Els hem d’estar enormement agraïts”, perquè “d’ells va néixer el model actual d’escola catalana”. Aragonès ha insistit que “hem de potenciar l’escola, el seu model lingüístic, la seva capacitat de cohesió i de generar oportunitats”. Precisament, fa una setmana de la protesta de Som Escola que va aplegar 35.000 persones en defensa del català.

Conflicte amb l’Estat espanyol

Pere Aragonès ha afirmat que “el 2022 ha de ser l’any en què comencem a desbloquejar el conflicte amb l’Estat espanyol“. El president ha afegit que aquest any ha de servir perquè s’avanci en les negociacions i que comencin a obtenir resultats. Ara bé, ha assegurat que la resolució del conflicte implica “l’exercici del dret a l’autodeterminació i l’amnistia” i que “cal buscar alternatives per si la negociació s’encalla”.