Pere Aragonès

El president del govern, Pere Aragonès, ha assegurat que les restriccions presentades per frenar l’explosió de contagis amb la variant òmicron són “imprescindibles i raonables davant la situació que ens trobem”. Aragonès ha afirmat que dol haver d’anunciar aquestes restriccions perquè són dures i no les desitjava ningú. Segons el president, “aquestes xifres abans de la vacunació ens haurien portat a mesures molt més dures i restrictives”. La compareixença es pot seguir en directe des d’aquesta pàgina.

Aragonès ha assegurat que calia prendre decisions i no “podíem esperar a dimecres a la conferència de presidents perquè no seria coherent amb la situació que tenim sobre la taula”. El president de la Generalitat ha exigit a les administracions que s’hi impliquin perquè la pandèmia “no és competència de la Generalitat, és competència de tots”.

“Cal que més territoris adoptin mesures”

Aragonès ha explicat que aquest dimecres traslladarà les mesures a la conferència de presidents perquè siguin extensibles a altres comunitats autònomes. Considera que altres territoris de l’estat han d’adoptar mesures dures com aquestes. Per exemple, la tornada del toc de queda entre la una i les sis de la matinada o limitar les trobades socials a un màxim de 10 persones, que necessiten l’aval del TSJC. De fet, aquest dimecres al matí es lliurarà la proposta al TSJC. També es tanca l’oci nocturn i es redueixen els aforaments a bars i restaurants al 50 %, i els dels comerços, la cultura i l’esport al 70 %.

La intenció de la Generalitat és aplicar el toc de queda i la resta de restriccions a partir de la matinada del 24 de desembre, és a dir, la nit de dijous a divendres. Tot plegat, just quan comencen les festes de Nadal, i amb la intenció d’allargar les mesures durant 14 dies, és a dir, fins al 7 de gener.

gent amb mascareta al carrer

Anunci d’un paquet d’ajudes per als sectors afectats

Aragonès ha anunciat que exigirà a Pedro Sánchez que ampliï el fons covid per al 2022 i també que l’Estat avali que la Seguretat Social doni la cobertura de baixa mèdica a les famílies amb infants confinats -tot i estar vacunats i siguin negatius. Alhora, vol més agilitat a l’hora de prendre mesures al conjunt dels territoris. Aragonès ha anunciat “paquet d’ajudes” als sectors més afectats.

Algunes comunitats autònomes demanen l’obligatorietat de la mascareta en exteriors

De moment, no sembla que hi hagi cap acord unànime de totes les comunitats a l’hora d’afrontar la situació epidemiològica actual. El que sí que han avançat cinc comunitats autònomes és la voluntat de traslladar a Sánchez la necessitar de tornar a fer obligatori l’ús de la mascareta en exterior. Les comunitats que hi estan a favor són Andalusia, Castella-la Manxa, València, Galícia i el País Basc.

La mascareta en exteriors va deixar de ser obligatòria el 26 de juny, si bé des d’aleshores s’ha de continua portant posada quan no es pot mantenir la distància de seguretat.