5.000 refugiats ucraïnesos han aconseguit la documentació per viure i treballar a l’Estat espanyol al macrocentre de la Fira de Barcelona. Quan fa tres setmanes que el centre va posar-se en funcionament, el president del govern espanyol, Pedro Sánchez, ha visitat les instal·lacions, per les quals han passat una mitjana de 300 persones cada dia.

Sánchez ha destacat la bona sintonia entre administracions, que han permès que el centre funcioni a ple rendiment, una coordinació que també ha destacat l’alcaldessa, Ada Colau, durant la mateixa visita. Colau ha qualificat la situació d'”excepcional” i ha dit que el centre és “una cosa mai vista”. En aquest sentit, ha reiterat que “som ciutat d’acollida”, tot i que “ara ens toca més de prop, a Europa, i amb un volum que o havíem vist en molt de temps”.

47.000 ucraïnesos a tot l’estat

El macrocentre de Fira de Barcelona és un dels tres punts que es van habilitar inicialment per rebre i acollir persones que fugien de la guerra. Els primers es van instal·lar a Barcelona, Madrid i Alacant, i ara se n’hi ha sumat un quart, a Màlaga. Sánchez ha concretat que al conjunt de l’estat s’ha donat “protecció” a 47.000 ucraïnesos, tot i que calculen que n’han arribat 110.000.

Pedro Sánchez al macrocentre de refugiats

Documentació i allotjament

Les instal·lacions permeten a les persones que fugen de la guerra d’Ucraïna aconseguir la documentació necessària per quedar-se a Espanya en només 24 hores. Concretament, la Policia Nacional hi tramita els permisos de residència i treball, mentre que la Creu Roja ofereix suport social i els busca allotjament. L’espai té 200 llits per descansar-hi, però no per passar-hi la nit. També hi ha una zona de menjador, infermeria i una ludoteca adreçada als menors.

L’estatus de protecció temporal que es tramita en aquests centres dona accés al permís de residència, de treball i a d’altres drets socials, com el sistema sanitari. Inicialment té una vigència d’un any, amb la possibilitat d’ampliar-lo a tres.

Macrocentre de refugiats