Els militants del PSOE ha tornat a dipositar la confiança en Pedro Sánchez per liderar el futur del partit. Al contrari del que vaticinaven totes les travesses, que parlaven d’uns resultats molt ajustats entre Díaz i Sánchez, finalment aquest ha aconseguit un avantatge de 10 punts.

Un total de 187.000 persones tenien dret a vot a les eleccions primàries per triar secretari general entre Susana Díaz, Pedro Sánchez i Patxi López. Els resultats a Catalunya han estat aclaparadorament del costat de Sánchez. Els 82 % dels socialistes catalans s’han decantat per Sánchez, a molta distància de Díaz, que només ha obtingut un 11 % dels suports de les bases, i López, que n’ha recollit prop del 6 %.

La primera conseqüència de la victòria de Sánchez ha estat la dimissió de l’actual portaveu dels socialistes al Congrés dels Diputats, Antonio Hernando.

Des del PSC, el seu primer secretari Miquel Iceta, va felicitar Sánchez i va afirmar que avui és un dia per reafirmar el compromís del partit en vers els electors i els ciutadans i que ”l’elecció directe d’un secretari general no és motiu de discordia, ni de divisió,  si no que és un motiu de refrendament democràtic de tenir un partit cada cop més obert, més transparent i més participatiu”. Iceta va aclarir que la democràcia no fa nosa sino que  és una eina de transformació social i política.

En saber-se els resultats, l’alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, ha demanat a Pedro Sánchez que “demà mateix comenci a treballar per fer fora el PP”. Per la seva banda, el president de la Generalitat, Carles Puigdemont, ha desitjat “sort i encerts” al reelegit líder socialista i ha afegit que  el resultat “permet, si ho sap aprofitar, un lideratge inèdit al PSOE”. També el segon tinent d’alcalde Jaume Collboni ha felicitat Sánchez i l’ha esperonat a treballar plegats per a un futur millor per al país.