El líder del PSOE i president del Govern en funcions, Pedro Sánchez, ha reivindicat aquest dimecres el control de l’executiu sobre la fiscalia per impulsar l’extradició de l’expresident de la Generalitat Carles Puigdemont. Ho ha dit en una entrevista a Ràdio Nacional d’Espanya (RNE).

Després de defensar durant tot el procés judicial de l’1-O que la fiscalia és autònoma i, per tant, l’executiu no podia reclamar-li una rebaixa de les acusacions als líders independentistes, Sánchez ha apuntat aquest dimecres tot el contrari. “La fiscalia depèn del Govern, doncs ja està”. Sánchez ha assegurat que estan “treballant a subministrar tota la informació a la justícia belga”.

És la resposta que ha donat a l’expresident Puigdemont després de prometre en un acte electoral que aconseguiria que fos deportat a l’Estat. Puigdemont li va preguntar des de Brussel·les si pretenia segrestar-lo o fer l’extradició de manera il·legal.

“Tard o d’hora Puigdemont retrà comptes”

Sánchez apunta ara que ho està fent a través de la fiscalia i que el seu executiu està “esperant exactament quina és la decisió de la justícia belga”. L’independentisme, ha dit, viu en una “realitat paral·lela” i tard o d’hora Puigdemont “retrà comptes” a la justícia espanyola.

Llançament de retrets a través de Twitter

Sobre aquesta qüestió, tant Pedro Sánchez com Carles Puigdemont han intercanviat retrets a través de Twitter. El president del Govern espanyol en funcions ha matisat el missatge de l’entrevista a RNE: ha dit que l’expresident català és un “pròfug de la justícia” i que treballarà perquè el sistema judicial espanyol el jutgi amb “imparcialitat” i “totes les seves garanties”.

Puigdemont hi ha respost amb una altra piulada. Li retreu que s’hagi referit a ell com a pròfug i, a més, recorda que està en mans de la justícia belga, que en va decretar la llibertat sense fiança. També li etziba que, si el missatge a Twitter era una manera de rectificar les declaracions a la ràdio, “ho torni a intentar”.

Els fiscals rebaten l’afirmació de Sánchez

Fiscals de l’Estat lamenten les “desafortunades” declaracions del cap de l’executiu en funcions a RNE. És el cas de la Fiscalia del Tribunal Suprem, que, a través d’un comunicat, ha assegurat que totes les actuacions dels fiscals —tant en la causa de l’1 d’octubre com en la resta— s’han produït “en l’àmbit d’autonomia del ministeri públic” i seguint “els principis constitucionals de legalitat i imparcialitat“.

En aquest sentit també s’han pronunciat l’Associació Professional i Independent de Fiscals (APIF), l’Assocaició de Fiscals (AF) i la Unió Progressista de Fiscals (UPF). Tots tres col·lectius coincideixen que les paraules de Pedro Sánchez són “un autèntic despropòsit” i han recalcat que el ministeri públic no depèn del Govern.

“El referèndums fracturen la societat catalana”

En l’entrevista, Sánchez ha defensat també la recuperació de la tipificació com a delicte de la convocatòria de referèndums sense permís, una mesura que va anunciar durant el debat electoral de dilluns a la nit i que ha defensat perquè al seu entendre els referèndums fracturen la societat catalana.