Superada la ressaca electoral, els partits ja han activat les converses per a la investidura del nou alcalde de Barcelona. El guanyador de les eleccions, Xavier Trias (TriasxBCN), reivindica l’alcaldia per a ell, tot i que l’alcaldessa en funcions, Ada Colau (BComú), s’ha compromès a treballar intensament per a un tripartit d’esquerres i Jaume Collboni (PSC) vol ser l’alcalde d’una “majoria de progrés”. Des d’ERC, Oriol Junqueras ha insistit que és millor un alcalde independentista.

La victòria de Trias amb 11 regidors (dels 41 que hi ha a l’Ajuntament) ha dibuixat un escenari de possibles majories alternatives que el poden desbancar de l’alcaldia en el ple d’investidura, previst per al 17 de juny. El PSC, amb 10 regidors, i BComú, amb nou (en espera del recompte final de la JEC, aquest divendres), es queden a només dos vots de la majoria absoluta (21). Tots els partits ja han començat a fer converses discretes per explorar aliances.

Colau, en “cos i ànima” per a un tripartit

La candidata dels comuns, Ada Colau, reitera que el PSC, BComú i ERC sumen 24 regidors per garantir “un govern progressista” a Barcelona i, per això, ha dit que treballarà “en cos i ànima” per aconseguir-lo. Colau no concreta quin paper tindria en aquest hipotètic pacte, però ha dit que recollirà l’acta de regidora i assistirà al ple d’investidura.

Trias recorda: “He guanyat jo”

Per la seva banda, Xavier Trias insisteix a recordar que ell és qui ha guanyat les eleccions i que, per tant, li pertoca ser el proper alcalde de Barcelona. Des del 28-M, el candidat de TriasxBCN ja ha mantingut contactes amb la resta de candidats (alguns per telèfon, d’altres presencialment), excepte Vox, i davant la possibilitat que planteja Colau de teixir un govern alternatiu per desbancar-lo, Trias alerta: “El que hauria de fer és reconèixer que he guanyat jo”.

Collboni vol liderar “una majoria de progrés”

El socialista Jaume Collboni vol posar en valor els seus 10 regidors. A només un regidor de Trias, el candidat del PSC no es planteja renunciar a l’alcaldia i, de fet, es mostra convençut que “es podrà construir una majoria de progrés i Barcelona podrà tenir un alcalde socialista“. Collboni també diu que parlarà amb totes les formacions menys Vox per teixir l’alternativa a Xavier Trias: “L’opció segueix endavant, jo mantinc la meva candidatura“.

Maragall s’ha vist amb Colau i Collboni

També avança en la ronda de contactes entre candidats el republicà Ernest Maragall. Fins ara ja ha transcendit que ha mantingut contactes amb Ada Colau i Jaume Collboni, així com també ho va fer aquest dilluns amb Xavier Trias. Tot i l’envestida dels comuns perquè ERC s’avingui a fer un tripartit d’esquerres amb BComú i el PSC, el líder de la formació republicana, Oriol Junqueras, ha dit que prefereix un alcalde independentista com Xavier Trias abans que un alcalde socialista com Jaume Collboni.

Sirera vol acords amb Barcelona al centre

El candidat del PP, Daniel Sirera, també vol parlar amb la resta de partits per veure quins projectes tenen per a Barcelona. De fet, Sirera ha assegurat que els quatre regidors populars decidiran què fan de cara a la investidura i al mandat segons el projecte en clau barcelonina que tinguin la resta de formacions: “En funció del que vulguin fer amb Barcelona uns i altres, prendrem les nostres decisions”, ha sentenciat Daniel Sirera.

Què vols saber de les eleccions municipals a Barcelona?