ADA COLAU, alcaldessa de Barcelona "Hi ha una majoria encara més ampla constatada que el que demana és un canvi radical en les relacions entre Catalunya i l'Estat i porta al que molta gent venim dient que és que s'ha de poder fer aquest referèndum vinculant a Catalunya." XAVIER TRIAS, president del grup municipal de CiU "L'alcaldessa deia que no es definiria segons quines coses i que faria una consulta. Doncs jo crec que la consulta és clara." JORDI CORONAS, portaveu del grup municipal d'ERC "Es plantejava fer una consulta sobre aquesta qüestió a la ciutat. Crec que la consulta ja la tenim i el resultat és clar." JOSEP GARGANTÉ, regidor de la CUP "Nosaltres entenem que ha guanyat l'opció independentista, i entenem que Barcelona ha de ser un motor de la nova república catalana."

Tant Xavier Trias, de CiU, com Jordi Coronas, d’ERC, han instat l’alcaldessa, Ada Colau, a no esperar més per adherir la ciutat a l’Associació de Municipis per la Independència. Els dos partits independentistes consideren que el 27-S els barcelonins s’han pronunciat a favor de la independència -Junts Pel Sí ha guanyat a tots els districtes menys Nou Barris- i, per això, asseguren, no cal convocar cap consulta ciutadana per demanar l’opinió sobre aquest tema, com va anunciar Barcelona en Comú. Xavier Trias ha demanat a Colau que tingui una “actitud proactiva” sobre aquesta qüestió, mentre que Jordi Coronas ha dit “que la consulta ja la tenim i el resultat és clar”.

Ada Colau ha respost que si es torna a plantejar l’adhesió a l’AMI ho valorarà. L’alcaldessa també ha valorat els resultats a la ciutat dels comicis de diumenge. Ha assegurat que no es pot fer una comparació dels resultats de les eleccions municipals del maig amb el 27-S, perquè a les municipals els ciutadans “defineixen el seu vot amb un criteri de política de proximitat i quotidianitat”, mentre que a aquestes catalanes “l’eix nacional ha tingut més importància”. Colau ha assenyalat que els barcelonins han votat clarament a favor del dret a decidir i demanen “un canvi radical en les relacions entre Catalunya i l’Estat”. Per això, ha recalcat, “s’ha de poder fer un referèndum vinculant a Catalunya”. L’alcaldessa també ha subratllat que el gran derrotat d’aquests d’aquests comicis és el govern de l’estat del PP i “la seva política immobilista, reaccionària i autoritària que nega el diàleg”.

Des de la CUP, Josep Garganté ha expressat que a les eleccions al Parlament ha guanyat l’opció independentista i per això entén que “Barcelona ha de ser un motor de la nova república catalana”.