Partits i entitats sobiranistes, el govern i el Parlament han commemorat el tercer aniversari de l’1-O amb una foto de família que s’han fet al passeig de Lluís Companys, davant de l’Arc de Triomf, en un acte organitzat per Òmnium Cultural. 

La fotografia s’ha realitzat davant de l’Institut Pau Claris, on es van produir càrregues policials en la jornada del referèndum del 2017. Diferents representants dels mons cultural, polític, sindical i social han reivindicat l’esperit de l’1-O i han denunciat la repressió de l’Estat espanyol que encara, diuen, segueix vigent

També s’hi ha pogut veure l’expresident de la generalitat Quim Torra, acompanyat del vicepresident del govern en funcions de president, Pere Aragonès, i l’organitzador de l’acte, el vicepresident d’Òmnium Cultural, Marcel Mauri.

Empoderament de la ciutadania

En el torn dels parlaments, Marcel Mauri ha volgut ser clar i ha dit que el que es va produir l’1 d’octubre va ser un exercici d’empoderament de la ciutadania però també va suposar el clímax de repressió per part de l’Estat espanyol, “que no ha deixat d’exercir-la en els tres anys que han passat des del referèndum” i que ha ocasionat que hi hagi “presos polítics, exiliats i persones perseguides per la justícia”.

Per la seva banda la presidenta de l’ANC, Elsisenda Paluzie, ha volgut recordar que cal recuperar la iniciativa per culminar el procés d’independència que va néixer com un projecte comú.

Des de la CUP, Natàlia Sànchez Dipp ha volgut insistir que cal aturar la deriva actual del procés i recuperar la força del moviment independentista.

Marta Vilalta, d’Esquerra Republicana, ha recordat que després de l’1 d’octubre els catalans han après que ho poden tornar a fer i que tornar a posar les urnes farà la ciutadania més forta. Per aconseguir-ho, ha dit, cal ser més i més forts i reivindicar el dret a l’autodeterminació.