Segons recull l’article 4.4 de la Llei del referèndum d’autodeterminació, aprovada el 6 de setembre, “si en el recompte dels vots vàlidament emesos n’hi ha més d’afirmatius que de negatius, el resultat implica la independència de Catalunya. A aquest efecte, el Parlament de Catalunya, dins els dos dies següents a la proclamació dels resultats oficials per la Sindicatura Electoral, celebrarà una sessió ordinària per efectuar la declaració formal de la independència de Catalunya, concretar-ne els efectes i iniciar el procés constituent”.

Però el secretari general del Parlament i el lletrat major han advertit aquest dimecres els membres de la Mesa que tenen el “deure d’impedir o paralitzar” iniciatives com la de celebrar un ple per declarar la independència.

L’oposició ha demanat que es reconsideri la compareixença de Puigdemont. Argumenten que s’empara en una llei suspesa pel Tribunal Constitucional. En una carta adreçada al president, i registrada al Parlament, el primer secretari del PSC, Miquel Iceta, li demana que eviti “la proclamació dels resultats de l’1 d’octubre i una ulterior declaració unilateral d’independència”.

 

El president de la Generalitat, Carles Puigdemont, va avançar dilluns que l’Administració electoral treballa “contra rellotge” per tenir l’escrutini definitiu, i que “no poden trigar gaire”. En una entrevista a la BBC, Puigdemont assegura que la declaració d’independència podria ser “qüestió de dies”.

Puigdemont aposta perquè hi hagi una mediació que ajudi a resoldre la situació a Catalunya. Segons avança el canal 3/24, el govern ha iniciat contactes amb l’Arquebisbat de Barcelona i amb l’abad de Montserrat perquè assumeixin aquest rol de mediadors.