El ple del Parlament ha aprovat el cinquè punt de la resolució proposada per CiU i ERC per impulsar una consulta sobiranista, prioritàriament, la pròxima legislatura. Tal com va passar en la votació de la proposta de pacte fiscal, Ernest Maragall ha trencat la disciplina de vot del PSC i ha donat suport a la resolució.

Amb aquesta votació històrica s’ha tancat l’última sessió parlamentària de la novena legislatura. Dimarts que ve es dissoldrà la cambra després que Artur Mas convoqués eleccions per al pròxim 25 de novembre.

Sobre la convocatòria d’una consulta sobiranista a Catalunya, la vicepresidenta de l’executiu espanyol, Soraya Saénz de Santamaría, ha avançat que “no només hi ha instruments jurídics i judicials per aturar-ho, sinó que a més hi ha un Govern, aquest Govern, que està disposat a usar-los”. La vicepresidenta afegeix que la convocatòria no seria “conforme amb la Constitució”.

Càlid comiat a Higini Clotas

Higini Clotas ha presentat la renúncia de l’acta de diputat a la presidenta del Parlament, Núria de Gispert. Al final de la sessió, els diputats li han dedicat un llarg aplaudiment. Clotas ha estat el parlamentari més veterà ja que va entrar a l’hemicicle el 10 d’abril de 1980, amb la restitució de la cambra.