Aragonès Illa pressupostos 2023

(ACN) El Parlament ha aprovat aquest divendres els pressupostos de la Generalitat per al 2023, gràcies als vots a favor d’ERC, PSC-Units i En Comú Podem (73). En canvi, Junts, Vox, CUP-NCG, Cs, PPC i el diputat no adscrit Antonio Gallego hi han votat en contra (58). La consellera d’Economia, Natàlia Mas Guix, ha afirmat que els pressupostos demostren la “vocació inequívoca” de l’independentisme per “fer avançar el país”.

Salut i Educació, els departaments que més creixen

Els pressupostos de la Generalitat inclouen una despesa total de 41.025 milions d’euros, una xifra que suposa un increment del 7,6 % més respecte dels comptes de l’any passat i suposa el creixement més elevat des del 2006. Es tracta d’una xifra que incorpora els fons Next Generation, que en els comptes d’aquest any pugen fins als 1.185 milions d’euros, tot i que s’aniran executant progressivament fins al 2026 o puntualment més enllà.

Si no es tenen en compte les aportacions extraordinàries de la UE, la despesa pujaria fins als 39.839 EUR, un 10,7 % anual més. D’altra banda, Salut i Educació són els departaments que més creixen, amb 1.128 milions i 675 milions, respectivament.

La consellera Mas Guix ha defensat que els pressupostos “deixen enrere la fase de les retallades”. Segons la titular d’Economia, normalment aquest increment anual se situava entre el 4 % i 5 %. “Són uns pressupostos ambiciosos, de país, de la gent i de la Catalunya sencera”, ha dit Mas Guix.

Pacte amb PSC i comuns

Els pressupostos han tirat endavant gràcies a l’acord del govern i ERC amb el PSC i En Comú Podem. Els republicans tenien com a socis “prioritaris” Junts i CUP, que han criticat el “retorn del tripartit”. Els anticapitalistes es van despenjar de seguida —de fet ni van entrar a negociar els comptes. El grup d’Albert Batet també ha acabat rebutjant el projecte pressupostari, tot i que el seu conseller d’Economia, Jaume Giró, va ser qui va començar a elaborar-lo. La Generalitat manté que els pressupostos són els de Giró en un 79 %.

L’executiu i els comuns van tancar un acord el 14 de desembre del 2022. Però era insuficient perquè a banda d’ERC i ECP, calia un tercer grup per tirar endavant els comptes. El govern va continuar negociant amb PSC i Junts, i finalment ha estat amb els socialistes amb qui s’ha tancat l’acord definitiu.

El pacte incloïa un document sobre infraestructures que comprèn la B-40, la “modernització” de l’aeroport i el Hard Rock, els tres “macroprojectes” que el PSC va situar com a línies vermelles a canvi del seu suport. ERC va haver de donar suport a una moció a favor de la B-40, tot i estar-hi en contra, per tal d’evitar que les negociacions amb els de Salvador Illa i Alícia Romero es trenquessin del tot.