El Baròmetre semestral de l’Ajuntament, fet els dies posteriors a les eleccions municipals del 26 de maig, revela que els barcelonins aposten per un pacte de govern entre Ernest Maragall (ERC) i Ada Colau (BComú). L’entesa entre republicans i comuns és la preferida pel 20,3 % dels enquestats, mentre que l’acord entre BComú i PSC -que és el que s’està negociant– ho és pel 10,5 %.

L’enquesta postelectoral irromp en plenes negociacions de comuns i socialistes per formar govern i contrasta amb la consulta que BComú va fer a les bases dies abans de la investidura d’Ada Colau. Els activistes dels comuns es van decantar per un pacte amb el PSC (71 %) per fer Colau alcaldessa, mentre que l’acord amb ERC per fer Maragall alcalde va tenir menys suport (28 %).

Segons el Baròmetre, el tripartit d’esquerres (ERC-BComú-PSC) -que va ser l’opció preferida per Colaués l’aposta del 4,7 % dels barcelonins. Un percentatge inferior al del pacte entre ERC, comuns i JxC (7,5 %) i al d’una entesa com la del govern català (ERC-JxC) que obté el 6 % de suports. Quan es pregunta específicament sobre quin partit ha de formar govern, ERC lidera el rànquing (39,2 %) seguit de BComú (23 %).

El quart tinent d’alcalde, Jordi Martí, ha tret importància al fet que el pacte ERC-BComú sigui l’opció preferida i ha dit que l’enquesta està molt condicionada a la proximitat al 26-M. Martí ha destacat, en canvi, que en la majoria d’equacions se situa BComú com a força que hauria d’estar al govern.

“Això és un cert aval a continuar el projecte del 2015”, ha afirmat el tinent d’alcalde, que ha situat ERC com “el soci principal” per arribar a acords. Des d’ERC, però, Ernest Maragall ha afirmat que l’enquesta demostra que “Esquerra havia de governar la ciutat”.

Joaquim Forn, el més ben valorat

La primera enquesta del mandat també recull la nota que els barcelonins posen als líders municipals. Joaquim Forn, de Junts per Catalunya, és qui obté la puntuació més alta, un 5,5. El segueixen Ernest Maragall (5,4), Ada Colau (5,2) i el socialista Jaume Collboni (5,1). Els altres líders municipals suspenen. Manuel Valls (BCN Canvi) es queda amb un 3,2, mentre que el popular Josep Bou obté un 3,1.

puntuacio liders municipals baròmetre

La portaveu de JxC a l’Ajuntament, Elsa Artadi, ha celebrat que Joaquim Forn sigui el líder més ben valorat, i ha demanat a l’alcaldessa, Ada Colau, que parli amb el president del Govern espanyol, Pedro Sánchez, per exigir-li que Forn “pugui ser a l’Ajuntament, on ha de ser, i no a la presó”.

L’enquesta no recull encara la valoració de la líder de Cs, María Luz Guilarte, perquè es va fer abans de la ruptura entre Valls i Ciutadans. Pel que fa al grau de coneixement, Ada Colau és la més coneguda (97,8 %), seguida d’Ernest Maragall (90,7 %) i Manuel Valls (85,3 %). Joaquim Forn s’estrena com a líder sent desconegut per al 25,6 % dels barcelonins, un índex que creix en Jaume Collboni (28 % no el coneix) i Josep Bou (43,9 %).

Aval a la gestió, però la ciutat empitjora

Com ja va passar en l’última edició del Baròmetre semestral, l’enquesta recull una divergència entre la valoració de la gestió municipal i la percepció de Barcelona. Més de la meitat dels barcelonins (54,2 %) creuen que la ciutat ha empitjorat l’últim any, mentre que un 27,5 % creu que ha millorat i el 15,9 % apunta que està igual.

En canvi, quan es demana valorar la gestió municipal, el 46,5 % la considera bona, tres punts més que al desembre del 2018. Els que la consideren dolenta són ara el 42,2 %, un resultat similar a l’última enquesta. Els que la puntuen com a normal representen el 10,6 %.

El Baròmetre semestral situa la inseguretat com el problema més greu a Barcelona, amb un repunt respecte l’última enquesta.