Garantir la mobilitat i una bona convivència en places com aquesta. Són els principals objectius de la nova ordenació de terrasses de Gràcia. La normativa afecta set places del districte i en limita la capacitat. En el cas de la places de la Vila, la Virreina i de la Revolució comportarà eliminar 17 taules en conjunt. En canvi a les places del Sol, del Nord i de Rovira i Trias podran incorporar un màxim de 10. Finalment, la plaça del Diamant, on no hi ha canvis i podrà conservar les 8 taules que hi ha actualment. En nombres absoluts, actualment hi ha 225 taules i la nova normativa fixa el topall en 218, set menys. L'Ajuntament afirma que aquesta ordenança singular corregeix la rigidesa de l'anterior, aprovada durant el mandat de Convergència, i que s'ha fet un procés participatiu amb veïns i el sector. ELOI BADIA, regidor de Gràcia "Ha estat un treball en què han participat totes les veus, s'han escoltat i s'han tingut en compte, perquè el que volíem entendre era quins usos s'hi feien, quins circuits es feien per creuar-les, on teníem equipaments, on teníem comerços." DANIEL MÒDOL, regidor d'Arquitectura, Paisatge Urbà i Patrimoni "És un bon camí que ens dota d'unes eines que seran molt útils per refer, gairebé per canviar absolutament l'ordenança que teníem fins ara, que era molt exhaustiva, excessivament parametritzada i molt difícil d'aplicar a tota la ciutat." Els restauradors diuen que a les terrasses és on hi ha el negoci, i per això, han creat una associació de bars i restaurants per defensar els seus interessos. El primer pas que han donat és iniciar una recollida de signatures per impedir que es redueixi el nombre de taules a les places. La proposta té el vistiplau de la comissió tècnica i l'aprovació definitiva es farà a la Comissió de Govern. Tot i que abans s'obrirà el període d'exposició pública. Des de la recent constituïda Associació de Bars i Restaurants de les places de Gràcia ja han avançat que hi presentaran al·legacions.

Les places de la Vila de Gràcia, del Diamant, de la Revolució de Setembre del 1868, del Sol, de la Virreina, del Nord i de Rovira i Trias tindran una regulació específica per ordenar les terrasses dels bars i restaurants que les ocupen. La normativa general que dicta l’ordenança de terrasses, actualment en revisió, s’adapta així a les peculiaritats d’aquests racons amb la voluntat d’aprofitar-los de la millor manera. La Comissió Tècnica de Terrasses té com a criteris garantir el flux de vianants, els accessos dels veïns al comerç, el pas de vehicles d’emergència i serveis, així com preservar la visió dels edificis públics i les plantes baixes comercials.

Els bars i restaurants de les places de la Vila, la Virreina i la Revolució perdran, en conjunt, 17 taules. Per això, els propietaris d’aquests establiments s’han organitzat en una plataforma i recullen signatures contra les noves ordenacions singulars. Recorden que les terrasses són la part més important de la seva activitat i també l’element més característic d’aquestes places, on es viu molt al carrer. De fet, els usuaris d’aquestes terrasses voldrien que hi haguessin més taules, perquè sovint els costa trobar-ne una de lliure.

En tot cas, aquestes ordenacions, explicades amb detall al mapa inferior, s’han dissenyat després de parlar directament amb veïns i comerciants que conviuen als espais respectius. Ara les normatives, un cop signades pel regidor del districte, encara estaran 30 dies hàbils més en exposició pública, perquè tothom que ho vulgui pugui presentar-hi al·legacions. El govern municipal les resoldrà i en farà finalment l’aprovació definitiva.

A banda de Gràcia, els serveis municipals han treballat per ordenar les terrasses de vuit espais al districte de Sarrià – Sant Gervasi, de la plaça d’Eivissa i voltants a Horta i de les rambles de Fabra i Puig i de l’Onze de Setembre a Sant Andreu, on les terrasses deixaran de fer ziga-zagues i se situaran totes a la banda esquerra.

Recorda que pots consultar el mapa a pantalla completa clicant sobre la icona de dalt a la dreta [ ].