La Comissió de Presidència ha aprovat tres proposicions de Cs, PSC i PP que reclamen al govern municipal que no suprimeixi la Unitat de Suport Policial (USP), coneguda com els antiavalots de la Guàrdia Urbana. Només BComú i la CUP s’hi han oposat frontalment. El govern d’Ada Colau vol convertir aquest grup en la Unitat de Reforç a la Proximitat i les Emergències (URPE), amb funcions també de medi ambient, i ja negocia amb els sindicats de quina manera es farà el canvi.

El portaveu de Cs, Paco Sierra, ha recordat que els agents de l’USP tenen uns drets adquirits i que “no els poden modificar alegrement”. Des del PSC, la portaveu Carmen Andrés ha acusat el govern de fer voler fer “una purga” a la Urbana, “una selecció de personal encoberta”, ja que, segons els treballadors, caldrà fer un procés selectiu per formar part de la nova unitat. “És una vendetta personal de quan Colau liderava grups antisistema”, ha sentenciat Alberto Villagrasa (PP).

El comissionat de Seguretat, Amadeu Recasens, ha dit que els canvis no són atribuïbles només al govern i ha assegurat que “és una proposta de la Guàrdia Urbana” que es va recollir en el Pla director del cos. Recasens ha explicat que no es tracta d’un canvi de nom sinó que hi ha un canvi de tasques i ha defensat que entri “gent nova” amb “unes condicions determinades” a la nova unitat perquè sinó “quedarà anclada en el passat”.

Jordi Martçi (PDeCAT) ha demanat al govern “parar màquines” per la proximitat electoral, i ha promès que si tornen a governar recuperaran la USP. Des d’ERC, Jordi Coronas ha recriminat a Recasens haver heredat “una promesa electoral difícil de resoldre” i ha dit que amb un nom o un altre cal una unitat especialitzada a la Urbana. Maria Rovira (CUP) ha reprotxat al govern no haver complert amb l’acord que van segellar en un pacte pressupostari i ha reivindicat la dissolució d’aquesta unitat.

Amadeu Recasens ha explicat que les condicions del canvi d’unitat s’estan negociant amb els sindicats, alguns dels quals han assistit en el debat a la comissió. També hi havia membres del CSIF, que no tenen representació dins el comitè d’empresa, i que han exhibit cartells en què demanaven la dimissió de Colau i el comissionat de Seguretat.