Els grups de l’oposició han alertat que hi ha desajustos en l’execució del pressupost municipal del 2018 i que els números no quadren. Asseguren que en els primers mesos de l’any hi ha hagut menys ingressos i més despeses i que el govern d’Ada Colau es veurà obligat a fer retallades. El primer tinent d’alcalde, Gerardo Pisarello, ha dit que no en vol fer però ha admès que potser caldrà reajustar algunes inversions.

El debat ha irromput a la Comissió d’Economia a petició del PSC, que aquest dilluns ja va alertar de retallades per una caiguda d’ingressos en les arques municipals. Pisarello ha defugit l’alarmisme, tot i que ha reconegut que el govern està preocupat per la caiguda d’ingressos de la plusvàlua. Per això, ha reclamat a l’Estat que ho compensi, sobretot després que una sentència del Tribunal Constitucional obligui els ajuntaments a retornar l’impost quan no hi hagi guanys en la venda dels immobles.

“Jo no vull que hi hagi retallades”, ha exclamat Pisarello, que preguntat a l’oposició si la Generalitat pagarà al consistori el deute de les escoles bressol. “Si això no passa, s’hauran de reajustar calendaris, és veritat, i haurem de discutir tema per tema”, ha admès. En el cas de l’IBI, el primer tinent d’alcalde ha dit que la previsió és recaptar més diners aquest any, i ha recordat al PSC -que aquest dilluns alertava de menys ingressos per aquest impost– que el rebut que es cobrava al maig ara es cobrarà al juny.

“Vostès van fer malament els números”, ha etzibat Montserrat Barallín (PSC) a Pisarello, a qui ha advertit que haurà de fer retallades per equilibrar els comptes. Sònia Recasens (PDeCAT) ha alertat d’una “desviació molt i molt preocupant” per la caiguda d’ingressos i l’increment de despeses. Des de Cs, Santiago Alonso ha demanat al govern mesures correctores, mentre que Xavier Mulleras (PP) ha dit que “quan l’esquerra arriba al poder la llum vermella s’encén”.

Des d’ERC, Trini Capdevila ha reclamat al primer tinent d’alcalde més concreció quan diu que caldrà reprogramar algunes inversions. En la mateixa línia s’ha expressat Eulàlia Reguant (CUP), que ha assegurat que algunes àrees de l’Ajuntament avisen de retallades del 5 % del pressupost. El regidor de Demòcrates, Gerard Ardanuy, ha avisat que la solvència és garantia de polítiques de benestar.